Український шолом “ТОР-Д” успішно випробували за новим стандартом Міноборони

 

В Україні випробували шолом “ТОР-Д” згідно з новим стандартом “Небалістичні методи випробувань та критерії оцінювання бойових шоломів”. Цей стандарт запроваджений у березні 2021 року оборонним відомством.

Про це повідомив заступник директора з розвитку проєктів військового призначення ТОВ “KM ДІСТІ” (входить до складу ГО “Ліга оборонних підприємств України”) Костянтин Марушевський в коментарі виданню “Армія.Інформ”.

Новий стандарт передбачає перевірку шоломів на стійкість до впливу різних умов експлуатації (як дуже низьких, так і дуже високих температур), стійкість до відкритого полум’я, міцність утримуючої системи під час статичного та динамічного навантаження, стабілізацію шолому на голові користувача під час виконання бойових завдань тощо.

Результати випробувань засвідчили, що цей шолом повністю відповідає вимогам військових. До речі, у 2016 році “ТОР-Д” (десантний варіант шолому “ТОР”) успішно пройшов визначальні відомчі випробування і був прийнятий на забезпечення українського війська.

Довідково:
Загальновійськовий кулезахисний шолом «ТОР-Д» пройшов успішне випробування в сертифікованій лабораторії США за стандартом NIG, рівень ІІІ-А. Про це свідчить виданий сертифікат встановленого зразка, де відображені всі етапи випробувань із фіксацією відповідних параметрів. Один із них — енергія впливу на голову бійця після влучання в шолом 9-мм пістолетної кулі Luger (9х19) зі швидкістю 411,5-442 м/с.
Отримали пристойний результат: за дозволених до 400 G (одиниць вимірювання) максимальний показник випробувань становив 216,9 G. На практиці це означає відсутність контузії у військовослужбовця та можливість подальшого виконання бойового завдання.

За основу дизайну обрали дві моделі шоломів, які нині наймасовіше застосовують провідні армії НАТО: піхотний шолом ACH MICH 2000 та Ops-Core high cut (десантний варіант з високою обрізкою для додаткової зручності під час роботи з використанням оперативних навушників і радіогарнітури).
Їхня конструкція забезпечує вентиляцію підшоломного простору, не заважає застосуванню тактичних масок, активних навушників, коригувальних окулярів, засобів зв’язку, протигаза й респіратора, носінню зимового головного убору, виконанню стрибків із парашутом.

Читайте також:
Українські авіатори почали літати у французьких шоломах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна