Онуфрій у Харкові: з Новінським, наступником Кернеса і порушенням усіх карантинних вимог. ФОТО

 

До Харкова, який лише нещодавно покинув “червону” зону епіднебезпеки, з візитом прибув митрополит Онуфрій Березовський, предстоятель філії Російської православної церкви в Україні (так звана УПЦ Московського патріархату). Він влаштував літургію за участі високопоставлених осіб, але з порушенням усіх карантинних норм.

Як повідомляє “Суспільне“, дійство 15 травня відбулося у Благовіщенському кафедральному соборі МП. Абсолютна більшість вірян перебували всередині храму без захисних масок та без дотримання дистанції.

Із прямої трансляції заходу на каналі TriolanLive в YouTube видно, як щільно один до одного стояли люди в приміщенні. У соборі багато літніх людей. Без масок були також священослужителі.

Вадим Новінський

У літургії взяли участь народний депутат, диякон МП Вадим Новинський, а також секретар Харківської міськради Ігор Терехов, який очолює міську владу після смерті від коронавірусних ускладнень мера Кернеса.

Під час літургії предстоятель УПЦ МП Онуфрій вручив митрополиту Харківському і Богодухівському Онуфрію (Легкому) церковну нагороду до 50-річчя, яку не зміг передати рік тому.

“Виконати той борг, який я мав виконати рік тому, але епідемії завадили”, — пояснив глава РПЦвУ.

Харківський митрополит теж згадав епідемію у своєму слові.

“І сьогодні, правлячи божественну літургію, ми чули, як ви молитеся за наш народ, за нашу церкву, за Україну, за тих, хто хворіє такою страшною хворобою не тільки в Україні, але й увесь світ”, — сказав митрополит Харківський і Богодухівський МП.

Після літургії у сквері поруч із собором відбулося освячення пам’ятника митрополиту МП Никодиму і презентація книги “Історія Харківської єпархії” в церковно-історичному музеї цієї єпархії.

Як повідомили в пресслужбі поліції Харківщини, біля храму чергували приблизно 150 поліцейських. Невідомо, чи склали правоохоронці бодай один протокол щодо порушення карантинних вимог. На оприлюднених кадрах видно, що поліція не намагалася вивести людей або зробити зауваження.

Після завершення літургії речниця поліції Харківщина Ганна Третьякова повідомила, що інформацію внесли до Єдиного обліку заяв і повідомлень.

Як відомо, Харків перебував у “червоній зоні” карантину 25 днів. Епідеміологічна ситуація дещо покращилася 6 травня, коли область стала “жовтою”. Водночас у регіоні й надалі заборонені масові заходи, зокрема й релігійні, за участю більш як одної особи на 4 кв. метри або наповненістю залів понад 50% місць.
За даними МОЗ, за минулу добу коронавірус у Харкові діагностували у 630 людей.

Читайте також:
У “помаранчевій” зоні епіднебезпеки – одна область України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна