“Вітаю всіх, весна прийшла”: Зеленський підбив підсумки засідання РНБО

 

Завершилося засідання Ради національної безпеки і оборони України, після якого Україна вводить санкції до низки кримінальних авторитетів-іноземців та “злодіїв у законі”.

Про це Зеленський розповів у відеозверненні в п’ятницю, 14 травня.

“Завершилося чергове засідання РНБО. Його результатами стали важливі рішення для країни й, певно, серцеві напади для осіб, які роками діяли проти неї та народу”, – сказав Зеленський.

“Після ухвалення закону про злодіїв у законі, стратегії боротьби з організованою злочинністю та дев’яти місяців роботи застосовано персональні санкції проти 557 злодіїв у законі, відомих наразі у світі. Більшість із них перебуває не в Україні. А кількість тих, хто перебуває в Україні на волі, зменшилась удвічі: з 34 до 17 осіб. Сьогодні ми зробили все, щоб ця цифра дорівнювала нулю. У найближчий час і назавжди”, – сказав президент.

З його слів, до всіх цих людей застосовані:

  • блокування активів,
  • заборона в’їзду на територію України,
  • відмова в наданні або скасування візи, посвідки на тимчасове чи постійне проживання, дозволу на імміграцію,
  • відмова у продовженні строку перебування в Україні,
  • неможливість набуття ними громадянства України та примусове видворення.

“Одним словом: тим, хто не в Україні, нема чого сюди приїжджати. Тим, хто в Україні, – нема чого тут затримуватись. Те саме стосується й іншої ланки цього світу – лідерів злочинних угруповань, так званих кримінальних авторитетів. Ми – гостинна країна, але не для 111 іноземців – це кримінальні авторитети, до яких сьогодні застосовано такий самий пакет санкцій. Ми не кажемо вам «до побачення», ми кажемо «прощавайте», – заявив президент.

Також на нинішньому засіданні РНБО розглянули невідкладні заходи для подальшої біологічної безпеки України, захисту України в кіберпросторі та створення кібервійськ України.

Ще одне питання – це державні землі та будинки в Конча-Заспі та Пущі-Водиці, а також особи, у користуванні яких вони перебувають. Загалом йдеться про майже 400 гектарів заповідної землі та понад 100 державних будівель і дач.

“Наприкінці 2014 року, за часів колишнього Президента та згідно з постановою уряду, було скасовано перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Що, на перший погляд, виглядає непогано, а насправді – легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях, за дуже символічну плату, низки незрозумілих осіб. Це колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландік, Васюник, міністри часів Януковича – Табачник і Богатирьова, віце-прем’єр часів Порошенка Зубко й навіть директор департаменту корпорації «Богдан» Олександр Ільїн”, – сказав Зеленський у зверненні.

Зі слів президента, ці та низка інших людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування за витрати на ремонт у розмірі 50 відсотків та за символічну плату могли там проживати.

“Сьогодні мною поставлене завдання провести повний аудит земель і резиденцій Конча-Заспи й Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають, за яких умов вони отримали це право. Тобто всю необхідну інформацію, після якої нами буде розпочато велике переселення цих народів”, – резюмував президент.

Зеленський також лаконічно підсумував засідання Радбезу і “резонансні події цього тижня”:

“Вітаю всіх! Весна прийшла”.

Читайте також:
Унаслідок санкцій РНБО відсторонили ще 39 митників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна