Семенченку оголосили підозру в теракті через обстріл офісу “112 Україна”

 

Колишньому народному депутату Семену Семенченку оголосили підозру в організації терористичного акту. За даними слідства, він нібито причетний до обстрілу офісу телеканалу “112 Україна” з гранатомета.

Про це йдеться в повідомленні на сайті офісу генпрокурора в п’ятницю, 14 травня.

Повідомляється, що колишньому нардепу і двом виконавця обстрілу повідомили про підозру за фактом терористичного акту (ч. 2 ст. 258 КК України).

За даними слідства, він в липні 2019 організував обстріл офісу “112 Україна” з протитанкового гранатомета. Для цього він залучив двох учасників підпорядкованої йому ПВК – приватної військової компанії – та передав гроші для купіілі автомобіля. За початковим задумом, біля офісу мали підірвати замінований автомобіль. Але пізніше було прийнято рішення обстріляти будівлю з гранатомета.

“Під час проведення обшуків за місцем проживання організатора і виконавців злочину виявили та вилучили транспорт і засоби вчинення протиправних дій. Зараз вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу”, – йдеться в повідомленні.

Відзначимо, в релізі не називається ім’я організатора, але йдеться про те, що він вже є підозрюваним у кримінальній справі за фактом створення ПВК і з кінця березня перебуває під вартою. Таким чином, мова йде саме про Семена Семенченка.

У той же час Служба безпеки України прямо говорить про те, що це він.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що обстріл будівлі телеканалу організував Семен Семенченко. Все це відбувалося під час виборчої кампанії до Верховної ради України. Цей теракт був використаний представниками держави-агресора в гібридный війні проти нашої країни”, – йдеться в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 24 березня Служба безпеки України відрапортувала, що викрила та припинила діяльність так званого “не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування”, або ж так званої “приватної військової компанії”. Нею нібито керували колишні учасники бойових дій у складі батальйону “Донбас” Семен Семенченко і Євген Шевченко.
За даними правоохоронців, до складу компанії входило понад 150 осіб, і вона діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій.

Підготовка членів так званої “ПВК” відбувалася на тренувальній базі на Київщині. Самі учасники називають її охоронною фірмою DBC (скорочення від Donbass Battalion Corp.), яка зареєстрована в США, а в Україні гуртує ветеранів батальйону “Донбас” для реабілітації.

Фігурантам справи оголосили підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Крім того, за даними СБУ, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами контрабандної схеми із ввезення військових запчастин та товарів подвійного призначення з Росії. Згодом вони нібито продавали ці деталі, зокрема клістрони до ЗРК С-300, державним підприємствам за завищеними цінами. У межах розслідування було проведено понад 80 обшуків і вилучено велику кількість зброї.

25 березня Служба безпеки оприлюднила нові докази у справі щодо незаконного постачання військових товарів з Російської Федерації – переписки й розмови Семенченка і Шевченка.

Андрію Рогозі – фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК “Укроборонпром” – та Євгенові Шевченку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Мільйонер із Казахстану і штаб-квартира в Нью-Йорку: агент НАБУ Шевченко розповів деталі створення “ПВК Семенченка”

Семенченко прокоментував “справу ПВК”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна