Космічний апарат НАСА повертається на Землю зі зразками астероїда Бенну. ВІДЕО

 

Космічний апарат Національної аерокосмічної адміністрації США Osiris-Rex у понеділок, 10 травня, залишив орбіту астероїда Бенну, щоби вирушити у більш ніж дворічну подорож на Землю.

Про це інформує “Радіо Свобода”.

Апарат несе пил і фрагменти астероїда, що, як сподіваються науковці, допоможуть зрозуміти будову Сонячної системи і навіть умови формування життя на нашій планеті.

Хоча відстань до астероїда становить 287 мільйонів кілометрів, Osiris-Rex ще двічі облетить Сонце, тому шлях до Землі становитиме 2,3 мільярда кілометрів.

Планується, що космічний апарат розміром як вантажний фургон доставить невелику пробну капсулу в пустельне місце в американському штаті Юта 24 вересня 2023 року.

Osiris-Rex зібрав зразки породи та пилу з астероїда в жовтні 2020 року, космічний апарат був запущений у 2016 році з Космічного центру Кеннеді.

Оскільки астероїд діаметром 500 метрів має невелику гравітацію, Osiris-Rex не приземлявся.

Натомість він використовував робот-руку довжиною 3,4 метра для отримання зразків Бенну.

Науковці, які беруть участь у проєкті, підрахували, що в космічному апараті нині є від 200 до 400 грамів астероїдного пилу та гірських порід.

Сьогодні єдиною у світі країною, яка вже має зразки астероїдів, є Японія. Проте ці зразки значно менші за обсягом.

Читайте також:
SpaceX із НАСА відправили на МКС нову групу астронавтів. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна