Попри спротив росіян: фрегат берегової охорони США Hamilton зайшов у порт Одеси

 

Фрегат берегової охорони США USCGC Hamilton зайшов у порт Одеси.

Про це вранці в понеділок, 10 травня, повідомили місцеве видання “Думська” та пресслужба 6-го флоту США.

О 8:30 корабель пришвартувався на 15-му причалі Морського вокзалу.

“USCG Cutter Hamilton зайшов у порт Одеса, Україна, для запланованого візиту після завершення навчань з оперативної сумісності”, – ідеться в підписі до фото у твіттері 6-го флоту США.

Це перший візит корабля американської берегової охорони до Одеси, починаючи з 2008 року, коли сюди заходив фрегат USCGC Dallas (WHEC 716).

Американські партнери прибули в Україну із дружнім візитом, в рамках якого заплановані спільні маневри в морі, тренінги з обміну досвідом в оглядових та штурмових операціях, ділова зустріч представників охоронців морських кордонів для забезпечення безпеки судноплавства двох держав.

Як відомо, USCGC Hamilton увійшов у Чорне море 27 квітня. Наступного дня він провів навчання з турецьким фрегатом “Явуз”, а 4-6 травня гостював у порту Батумі, Грузія, провівши до заходу в порт навчання з грузинськими катерами типу “айленд”.

Вранці 8 травня на зустріч із “Гемілтоном” вийшов флагман української морської охорони ДПСУ корвет BG50 “Григорій Куроп’ятников”.
Спільні маневри проводилися більш ніж у 100 милях від Одеси в умовах 4-бального шторму, в той час як два кораблі берегової охорони ПС ФБС РФ класу “охотник” намагалися цьому перешкоджати.

За планом спільних навчань 8 травня, кораблі прикордонних відомств США та України на переході морем відпрацьовували злагодженість дій у міжнародній тактичній групі. Елементи спільного маневрування з нарощуванням складності, в тому числі й з відбиттям повітряного нападу, майже не довелося імітувати.

9 травня до навчань “Гемілтона” і “Куроп’ятникова” приєднався український патрульний катер “Старобільськ” класу “айленд” – для проведення вправ типу Passex.

Американський фрегат на початку квітня подолав Атлантику, відвідав військово-морську базу США Рота в Іспанії та базу в Неаполі.

USCGC Hamilton – четвертий фрегат типу Legend, введений до складу берегової охорони в грудні 2014 року.
Його довжина – 127 метрів, ширина – 16 метрів, осадка – 6,4 метра. Повна водотоннажність – 4180 тонн. Швидкість – понад 28 вузлів, екіпаж – 111 осіб, включаючи 15 офіцерів.
Озброєння – 57-мм гармата Mk110, чотири кулемети Браунінг, система ближнього бою Block 1B Phalanx, різне радіоелектронне обладнання, в тому числі система радіоелектронної боротьби (РЕБ), вертоліт MH-65 Dolphin і пара безпілотних літальних апаратів типу VUAV.

Читайте також:
Найбільша авіаносна група британського флоту вирушає в Чорне море

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.