Російські “охотники” стали на заваді навчанням кораблів берегової охорони ДПС України і США в Чорному морі. ФОТО

 

Флагман Морської охорони Держприкордонслужби України “Григорій Куроп’ятников” зустрів корабель Берегової охорони США Hamilton на відстані понад 100 морських миль від Одеси, при цьому три російських кораблі здійснювали поруч небезпечні маневри та створювали перешкоди.

Про це вранці в неділю, 9 травня, повідомила пресслужба ДПСУ.

Зазначається, що американські партнери прибули в Україну із дружнім візитом, в рамках якого пройдуть спільні маневри в морі, тренінги з обміну досвідом в оглядових та штурмових операціях, ділова зустріч представників охоронців морських кордонів та забезпечення безпеки судноплавства двох держав.

За планом спільних навчань кораблі прикордонних відомств США та України на переході морем відпрацьовували злагодженість дій у міжнародній тактичній групі. Елементи спільного маневрування з нарощуванням складності, в тому числі й з відбиттям повітряного нападу, майже не довелося імітувати.

“За сталою традицією, дії партнерів пильно відстежували та супроводжували своєю присутністю кораблі РФ. Цього разу на “полювання” відправилися два прикордонних сторожових кораблі БО ПС ФСБ РФ проєкту “Охотнік”, трохи віддалено, але досить нав’язливо кружляв ще один корабель ЧФ РФ”, – розповіли в пресслужбі ДПСУ.

У таких обставинах кораблі країни-агресора то оголошували вигадані координати “закритих районів”, вимагаючи залишити цю ділянку моря, то небезпечно маневрували й намагалися штучно звузити зону маневру для українського й американського судна. При цьому росіяни не відповідали на виклики на зв’язок по каналах міжнародної морської безпеки.

Зухвале порушення норм міжнародного морського права задокументували українські прикордонники.

У ДПСУ наголосили, що ані 4-бальний шторм, ані нахабні витівки “охотніков” під триколорами не завадили партнерам відпрацювати програму маневрів.

Корабель Берегової охорони США Hamilton. Фото: пресслужба ДПСУ

Флагман БО Держприкордонслужби “Григорій Куроп’ятников” тримає в полі зону корабель Берегової охорони США Hamilton. Фото: пресслужба ДПСУ

Сторожовий корабель берегової охорони ПС ФСБ Росії “Безупречный” класу “Охотник”. Фото: пресслужба ДПСУ

Наразі корабель Морської охорони Держприкордонслужби “Григорій Куроп’ятников” і корабель БО США Hamilton залишаються в морі, продовжуючи спільні навчання.

Візит іноземного гостя до порту Одеса заплановано на 10 травня.

Читайте також:
Російську армаду в Чорному морі переможуть не корвети ВМСУ, а комплексні нелінійні рішення, – Чмут

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна