Російську армаду в Чорному морі переможуть не корвети ВМСУ, а комплексні нелінійні рішення, – Чмут

 

Для успішного суперництва з російським флотом у Чорному морі Військово-Морським силам ЗС України потрібні не корвети, на будівництві яких наполягає нинішнє командування ЗСУ, а комплексні нелінійні рішення.

Як передає “Новинарня“, таку думку висловив військовий експерт Тарас Чмут – керівник “Українського мілітарного порталу” та фонду “Повернись живим”, коментуючи дані щодо поточної присутності кораблів ВМФ Росії в Чорному морі.

Чмут поширив на своїй сторінці у фейсбуці графіку, яка показує присутність військових суден РФ біля берегів окупованого Криму – 20 кораблів різних класів.

“Російський флот у морі. Ну як “флот” — десь одна третя від того, що може вцілому вистачити Росія зараз у регіоні. А ще ж авіація, а ще ж підводні човни, а ще ж допоміжні судна…” – прокоментував Тарас Чмут.

“А тепер поясніть, як один, два чи чотири турецькі корвети врятують нас із моря? Ті корвети, які ще треба отримати років за десять, але платити за них треба вже”, – зазначив експерт, який є також учасником бойових дій у складі морської піхоти ВМС ЗСУ.

“…Ми не здатні лінійно протистояти Росії. На кожен наш корвет вони поставлять три свої. Війну виграють економіки: ті, хто довше протримався у протистоянні — ті перемагають. Вклавши всі можливі ресурси в будівництво чотирьох корветів, ми не лише не створимо паритету з Росією – ми й свідомо позбавимо себе можливості створити збалансовані сили, які при менших вкладеннях даватимуть більший результат”, – наголосив Чмут.

Він перелічив спроможності, які ЗС України могли б протиставити російському флоту на Чорному й Азовському морях: “Берегові ракетні комплекси, ракетні катери, сучасні розумні морські міни, морські безпілотники (у тому числі ударні) — як повітряні, так і підводні. Надмалі підводні човни та авіація з ПКРами (протикорабельними ракетами) — ось у що потрібно вкладати ресурси, а не гратися в амбіції адміралів та популізм політиків”, – наголосив експерт.

“І це потрібно на вчора, а не на післязавтра. Одна справа – не мати спроможностей на морі у 2014-му чи 2015-му, там були об’єктивні причини. Але зовсім інше питання – не мати їх у 2021 році”, – додав Чмут.

“Сподіваюся, це загострення пройде мирно. Але висновки ми зробимо і почнемо проактивно готуватися до наступного — вкладаючи наявні ресурси у стратегічні напрямки посилення обороноздатності держави, а не розмазувати їх тонким шаром на всі напрямки та галузі”, – зазначив директор БФ “Повернись живим”.

Читайте також:
Замість США військові кораблі в Чорне море пришле Британія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна