СБУ в Одесі накрила проросійську мережу інтернет-агітаторів та “ботоферму”

 

Служба безпеки України викрила і припинила діяльність мережі інтернет-агітаторів та “ботоферми” в Одесі, які поширювали фейкову інформацію, спрямовану на розпалення міжнаціональної ворожнечі та пропаганду сепаратизму.

Про це повідомив пресцентр СБУ в суботу, 8 травня.

Оперативники спецслужби встановили, що п’ятеро мешканців Одеси виконували замовлення неназваних кураторів на зйомку, публікацію та поширення неправдивої інформації про ситуацію в Україні.

“Планувалося, що сюжети будуть висвітлюватися, серед іншого, у російських ЗМІ. Таким чином зловмисники хотіли створити «потрібну інформаційну картинку» напередодні та під час травневих свят”, – розповіли в СБУ.

“Через соцмережі зловмисники поширювали матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності та конституційного ладу України, а також розпалювали міжнаціональну ворожнечу. За задумом агітаторів, інформаційні матеріали мали створити передумови для дестабілізації суспільно-політичної обстановки у регіоні на початку травня”, – вказали також у Службі.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисників співробітники СБУ виявили друковані видання, символіку із пропагандою тоталітарного режиму, а також іншу заборонену законодавством продукцію, яку планували розповсюджувати це під час масових травневих заходів.

Як видно з поширених фото, серед такої продукції – нагороди, які роздавав так званий “Євразійський народний фронт”.

Зазначається, що заблокована “ботоферма” використовувалася для поширення в інформаційному просторі антиукраїнських та інших протиправних закликів.

Під час проведення обшуку правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, а також телекомунікаційне обладнання.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Заходи з викриття та блокування протиправної діяльності проводились під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

Читайте також:
Facebook видалив ботоферми, що працювали на “Слугу народу” і нардепа Деркача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна