До 1 липня МОЗ і Мінцифра мають розробити “ковідний сертифікат” для в’їзду в ЄС

 

МОЗ та Міністерство цифрової трансформації України планують із 1 липня запустити так звані “ковідні сертифікати”.

Ідеться про документ, який міститиме дані про вакцинацію, негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19, буде доступний онлайн та даватиме підстави для в’їзду в ЄС після отримання повного щеплення.

Як заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, документ розробляють з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ.

“Його мета – вільне та безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу. Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров’я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати у додатку чи порталі “Дія”, – зазначили в МОЗ.

До впровадження сертифікатів українці, які отримали дві дози щеплення, зможуть зробити окремий запит на отримання документу. Їм нададуть паперове “Міжнародне свідоцтво про вакцинацію”.

“Вважаю, що нам це треба запускати всередині країни в максимально стислі терміни, якщо не в червні, то щоб із 1 липня він у нас на повну запрацював”, – сказав міністр під час внутрішньої презентації.

За словами Степанова, запуск внутрішнього ковідного сертифіката буде супроводжуватися певними перевагами для його власників. У такий спосіб, сказав міністр, “українці будуть зацікавлені в тому, щоб перевірятися на ковід за перших же симптомів і не займатися самолікуванням”.

Як інформувала “Новинарня“, 5 травня в уряді висловили намір запровадити “паспорт вакцинації”, що дозволить українцям їздити в ЄС після запровадження там відповідних змін щодо вакцинації.
Станом на ранок 6 травня з початку кампанії з вакцинації в Україні проведено 784 229 щеплень. Вакциновано 783 812 осіб, з них отримали першу дозу – 783 810 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 419 осіб.

Читайте також:
Євросоюз послаблює правила в’їзду: дозвіл щепленим та інші зміни для туристів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна