Євросоюз послаблює правила в’їзду: дозвіл щепленим та інші зміни для туристів

 

Європейська комісія рекомендувала країнам ЄС дозволити в’їзд іноземним туристам, які щепилися від коронавірусу.

Про це йдеться в пресрелізі, розміщеному на сайті ЄК 3 травня.

Таке рішення про пом’якшення поточних обмежень уряд Євросоюзу схвалив уперше з початку пандемії.

“Єврокомісія пропонує дозволити в’їзд на територію Євросоюзу з ненагальними цілями не тільки особам, які прибувають із країн зі сприятливою епідеміологічною ситуацією, а також тим, хто отримав усі рекомендовані дози вакцин, дозволених в ЄС. Дозвіл також може бути поширений на вакцини, що були сертифіковані ВООЗ для застосування в екстрених ситуаціях”, – зазначено в повідомленні.

Відповідно до цього повідомлення, держави-члени ЄС мають дозволити в’їзд на свою територію людям, які за 14 днів до прибуття отримали останню рекомендовану дозу вакцини, дозволену до застосування в ЄС.

“Комісія пропонує державам-членам скасувати обмеження на ненагальні подорожі для вакцинованих осіб, які подорожують до ЄС. Це відображає останні наукові поради, які показують, що вакцинація значно допомагає розірвати ланцюг передачі [коронавірусу]”, – сказано також у пресрелізі ЄК.

Крім того, Комісія пропонує підняти, відповідно до епідеміологічної ситуації в ЄС, поріг, пов’язаний із кількістю нових випадків захворювання на COVID-19, що використовується для визначення переліку країн, з яких слід дозволити всі поїздки. Це має дозволити Єврораді розширити цей перелік.

Крім того, вирішили в ЄС, якщо держави-члени вирішують відмовитись від вимог надавати на в’їзді негативний ПЛР-тест та/або проходити карантин для вакцинованих на своїй території, вони також повинні відмовитись від таких вимог щодо вакцинованих мандрівників і з-за меж ЄС.

“Цьому слід сприяти, як тільки цифровий зелений сертифікат запрацює, відповідно до правил, запропонованих Комісією 17 березня. Зокрема, подорожувальники повинні мати можливість підтвердити свій статус вакцинації цифровим зеленим сертифікатом, виданим органами держав-членів на індивідуальній основі, або іншим сертифікатом, визнаним рівноцінним на підставі рішення Комісії про адекватність.
Поки цифровий зелений сертифікат не запрацює, держави-члени повинні мати можливість приймати сертифікати від країн, що не входять до ЄС, на основі національного законодавства, беручи до уваги можливість перевірки справжності, дійсності та цілісності сертифіката та чи містить він усі відповідні дані”, – зазначено в пресрелізі.

Держави-члени ЄС також можуть розглянути можливість створення порталу, що дозволяє мандрівникам просити визнати сертифікат про вакцинацію, виданий країною, що не входить до ЄС, надійним підтвердженням вакцинації та/або про видачу цифрового зеленого сертифіката.

Діти, яких виключено з вакцинації, повинні мати можливість подорожувати зі своїми щепленими батьками, якщо вони мають негативний ПЛР-тест на COVID-19, зроблений найраніше за 72 години до прибуття. У цих випадках держави-члени можуть вимагати додаткового тестування після прибуття.

Як відомо, Єврокомісія 17 березня представила проєкт так званого “цифрового зеленого сертифіката”, який має сприяти безпечному вільному пересуванню громадян Європейського Союзу на території ЄС. Цифровий паспорт вакцинації від коронавірусу планують ввести в Євросоюзі до червня 2021 року.

Читайте також:
Литва проти визнання Sputnik V в “паспортах вакцинації” ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна