Посол ЄС закликав Україну дотриматися рекомендацій Венеційської комісії щодо очищення ВРП

 

Європейський Союз розраховує, що Україна дотримається рекомендацій Венеціанської комісії щодо законопроєкту №5068 про конкурсний відбір і перевірку на доброчесність членів Вищої ради правосуддя – найвищого органу у системі суддівського самоврядування.

Про це написав у твітері посол ЄС в Україні Матті Маасікас, повідомляє “Європейська правда“.

“Сподіваємось, ця дуже важлива думка прокладе шлях до встановлення процедури відбору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (законопроєкт 3711-д), а також дасть напрямок поточним дискусіям щодо реформування Вищої ради суддів та нового закону про НАБУ”, – написав Маасікас про рекомендації Венеційської комісії.

Посол окремо відзначив, що особливо важливим пунктом у висновку комісії є участь міжнародних експертів в органах відбору і їх вирішальний голос в ухваленні рішень.

“Венеційська комісія… вважає необхідним, щоб після повторного голосування переважало голосування групи, яка має щонайменше два голоси міжнародних експертів. Це не тільки важливо для встановлення довіри до судової влади України, а й прийнятно з точки зору національного суверенітету… Чинні члени ВРП… будуть лише відсторонені, а рішення про звільнення залишиться за органом, що призначає”, – процитував Маасікас висновки комісії.

Також у висновках комісії зазначається, що всі рішення Ради з питань етики, як стосовно кандидатів, так і нинішніх членів ВРП, можуть бути оскаржені у Верховному Суді. Тому остаточне рішення залишається за національним органом у всіх випадках.

“Дотримання цих рекомендацій дало б впевненість таким міжнародним партнерам, як Європейський Союз та іншим, кого запросять запропонувати експертів”, – додав посол, позначивши у дописі сторінки голови ВР Дмитра Разумкова, очільника офісу президента Андрія Єрмака та Верховної Ради.

Головна ідея згаданого законопроєкту – створення Етичної ради, яка діятиме впродовж шести років і допомагатиме перевіряти кандидатів до Вищої ради правосуддя та її чинний склад на відповідність критеріям професійної етики і доброчесності. Трьох членів Етичної ради має номінувати Рада суддів України, а ще трьох – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу в судовій реформі та боротьбі з корупцією.

У березні Україна звернулася до Венеційської комісії із проханням надати терміновий висновок щодо законопроєктів, які стосуються процедури обрання членів Вищої ради правосуддя.

Раніше Європейський Союз рекомендував відкласти обрання нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП) на з’їзді суддів до прийняття реформи ВРП.

Читайте також:
В Україні обрали новий склад Ради суддів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна