Блінкен зустрівся з експрезидентом Порошенком та керівниками фракцій ВР

 

Лідер партії “Європейська cолідарність” Петро Порошенко зустрівся із державним секретарем США Ентоні Блінкеном та його заступницею з політичних питань Вікторією Нуланд.

Про це в четвер, 6 травня, інформує пресслужба “ЄС”.

Зустріч відбулася у межах перемовин делегації з очільниками парламентських фракцій та була “дуже конструктивна і символічна”.

Зі свого боку, пресслужба Верховної Ради інформує про робочий сніданок, на якому були присутні державний секретар США Ентоні Блінкен, заступник держсекретаря Вікторія Нуланд, голова Верховної Ради Дмитро Разумков та голови депутатських фракцій.

Це була перша зустріч в насиченій програмі візиту держсекретаря в Україну.

“Під час заходу обговорено питання стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки, національної безпеки, протидії російській агресії. Також сторони обмінялися думками щодо проведення реформ в Україні, зокрема, антикорупційної, парламентської та реформи  СБУ. Окремо було піднято питання про виконання Закону України “Про управління об’єктами державної власності” щодо призначення голови правління НАК “Нафтогаз”. Учасники зустрічі відзначили, що для успішного майбутнього України одним із пріоритетів має бути верховенство права та дотримання рівності перед законом”, – ідеться в повідомленні на сайті ВР.

Як зазначили в пресслужбі “ЄС”, Блінкен і Нуланд наголосили на необхідності концентрації зусиль на проведенні і захисті реформ в Україні. “Бо є дуже неприйнятним, коли руйнуються реформи, які були зроблені в тому числі і, як сказав Ентоні Блінкен, за його участю у 2014-2016 роках нашою командою”, – зазначив Порошенко.

Також він уточнив, що йдеться про реформу корпоративного управління і також ті, що стосуються незалежності антикорупційної інфраструктури.

Американські партнери відзначили дві найбільших проблеми в Україні. “Перша проблема – це захист суверенітету територіальної цілісності і незалежності нашої держави. І був дуже позитивний меседж, що всі політичні сили зараз задекларували, що це найвищий топовий пріоритет – захист українського суверенітету і відсіч російській агресії. Я передав державному секретареві non-paper і виклав абсолютно чітку позицію щодо розвитку нашої співпраці. Вона включає і необхідність отримання Плану дій щодо членства в НАТО, і підтримки України в позиціях переговорів по вступу в НАТО і ЄС”, – зазначив Петро Порошенко.

“Там передбачені дуже конкретні прохання про допомогу нам в протидії коронавірусу, починаючи від постачання обладнання і завершуючи питанням вакцин. Поділитися досвідом, який мають США, зокрема щодо організації логістики у протидії пандемії. Ми презентували наш антиковідний план, а також домовилися про надання відповідних визначених осіб для проведення цієї координації”, – сказав Порошенко.

Він додав, що із делегацією обговорили активізацію “нормандського формату”.

“Призначення спеціального представника США для відсічі російській агресії і координації дій з ЄС. Підкреслили важливість співпраці з МВФ. На сьогоднішній день вона зруйнована. Тому що багато обіцянок, які давала влада, не були виконані. Зруйновано головне, що ми мали протягом п’яти років нашої каденції – це довіра. Ми будемо докладати всіх зусиль, щоб довіра до України була відновлена”, – зауважив Петро Порошенко.

Читайте також:
Україна проситиме в США системи ППО й антиснайперські технології, – Кулеба

“Я також подякував Сполученим Штатам за ту увагу, яку вони приділяють підтримці Православної церкви України. Я знаю, що сьогодні відбудеться коротка зустріч державного секретаря з предстоятелем Православної церкви України Його Блаженством Епіфанієм. І ця позиція також є дуже символічною”, – сказав лідер “ЄС”.

Він повідомив, що американська сторона порушила питання доведення до кінця антикорупційних справ, зокрема і справи “Приватбанку”.

“Ми почули від пана Блінкена про важливість доведення до кінця тих антикорупційних справ, які на сьогоднішній день не рухаються. В тому числі маємо на увазі “Приват” та інші позиції, які є також символічними для України”, – зазначив Порошенко.

За його словами, перелік питань, які обговорили під час зустрічі, свідчить – американська делегація це друзі України, які дуже добре ознайомлені із ситуацією.

“Вони, можливо, є одними з найкращих у світі експертів. Я дуже добре пам’ятаю, яку величезну допомогу ми отримували від Ентоні Блінкена в 2014-2017 роках. Він є де-факто, я можу зараз розкрити цю таємницю, співавтором великої кількості реформ, в тому числі тих, які світом визнані одними з найбільш успішних. І сьогодні не треба нічого пояснювати. Абсолютно чітка позиція, що нам треба переходити від розмов, від “солодких співів”, від “відосиків”, до реальної конкретної роботи в парламенті, в уряді. Тому що ситуація, яка відбулася з порушенням закону при втручанні уряду в діяльність Наглядової ради НАК “Нафтогазу”, абсолютно брутальне порушення процедури при здійсненні кадрових призначень, позиція атаки на антикорупційні органи і багато-багато інших проблем, на сьогоднішній день точно не сприяють розвитку співпраці між Україною та США”, – сказав Порошенко.

Нагадаємо, 5 травня державний секретар США Ентоні Блінкен прилетів до України.
Протягом 6 травня плануються його зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем й міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.
Крім того, держсекретар США планує зустрітися з представниками громадянського суспільства в Україні.

Читайте також:
Держсекретар США Блінкен поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна