Коболєв оскаржить сумнівне рішення Кабміну про його звільнення з “Нафтогазу”. Вітренко поспішає прийняти справи

 

Колишній голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, звільнений на підставі сумнівного рішення Кабміну від 28 квітня, висловив намір оскаржити в суді своє звільнення з посади.

Про це повідомила пресслужба групи “Нафтогаз” у четвер, 29 квітня.

“Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв подякував колективу групи за сім років спільної роботи над впровадженням реформ в нафтогазовому секторі. Він зазначив, що незважаючи на маніпулятивність вчорашніх кадрових рішень Кабінету Міністрів України, вони набули чинності. Андрій Володимирович має намір оскаржувати своє звільнення, проте підкреслив, що ці процеси жодним чином не вплинуть на роботу групи”, – зазначено в повідомленні.

Як відомо, Коболєв мав би оскаржувати своє звільнення в Окружному адміністративному суді міста Києва. Проте ОАСК перебуває під загрозою ліквідації за поданням президента. Тож розгляд позову Коболєва в іншому суді може затягнутися на невизначений термін.

Як інформувала “Новинарня“, 28 квітня Кабінет Міністрів прийняв рішення звільнити Андрія Коболєва звільнили з посади голови НАК “Нафтогаз України” та призначити замість нього Юрія Вітренка. Доти Верховна Рада двічі не підтримувала подання президента Зеленського про призначення Вітренка міністром енергетики.

Але, відповідно до закону про акціонерні товариства, рішення про звільнення голови правління мало виходити від наглядової ради НАК “Нафтогаз”. Натомість Кабмін протизаконно втрутився в діяльність акціонерного товариства.

У компанії “Нафтогаз України” після звільнення Коболєва заявили, що рішення уряду є “юридичною маніпуляцією”. “Звільнення наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення глави правління є наругою над основними принципами корпоративного управління державними підприємствами”, – ідеться в заяві, оприлюдненій увечері 28 квітня.

Звільнення Коболєва критикують міжнародні партнери й фінансові донори України, називаючи його політично заангажованим та таким, що суперечить закону й демократичним стандартам.

Посли країн “Великої сімки” в Києві поширили заяву, в якій зазначено, що “ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов’язань України”.

Як стало відомо, раніше виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко (колишній виконавчий директор “Нафтогазу” при Коболєву) написав листа на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому запропонував звільнити Коболєва, а також усіх членів наглядової ради НАК.

29 квітня пресслужба “Нафтогазу” повідомила, що новий голова правління Вітренко вже провів зустріч із членами правління та корпоративними керівниками компанії. Також “на сьогодні заплановане офіційне представлення Юрія Вітренка колективу та його спілкування зі співробітниками національної компанії, а також прийом справ від Андрія Коболєва”. Завтра новий очільник НАК має намір провести зустріч із членами наглядової ради. Вітренко “висловив сподівання, що наглядова рада “Нафтогазу” запрацює у складі, визначеному Кабінетом Міністрів України”.
На 30 квітня заплановано брифінг Юрія Вітренка.

Читайте також:
Ексдиректор “Нафтогазу” Вітренко став в.о. міністра енергетики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна