Прем’єр Польщі Моравецький терміново скликає колег із Вишеградської групи через дії РФ

 

Прем’єр-міністр Республіки Польща Матеуш Моравецький у понеділок, 26 квітня, скликає термінове засідання в онлайн-режимі прем’єрів країн Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) у справі агресивних дій Російської Федерації.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вель Сеньк у твіттері.

“У рамках Польського головування у Вишеградській групі прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сьогодні на 13-ту годину (за київським часом) скликає термінове засідання у форматі відеоконференції прем’єр-міністрів країн Вишеграду. Зустріч присвячуватиметься російським актам саботажу в Чехії, ескалації Росією ситуації в Україні та Білорусі, співпраці Вишеградської групи у зміцненні безпеки в регіоні”, – написав польський урядовець.

Як інформувала “Новинарня“, 16 квітня влада в Празі звинуватила російські спецслужби в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на арсеналі в Моравії, призвів до численних руйнувань і загибелі двох людей. Снаряди призначалися до постачання в Україну для ЗСУ. За висновком слідства, до підриву складу з цією зброєю імовірно причетні агенти ГРУ ЗС РФ “Петров” і “Боширов” – ті самі, що згодом труїли в Солсбері подвійного агента Скрипаля.
У зв’язку з цим Чехія заявила про видворення з країни 18 російських дипломатів. Росія у відповідь видворила 20 чеських диппрацівників із Москви. Також Прага заявила намір зменшити територію посольства РФ.
21 квітня новий міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек оголосив, що якщо Росія не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів ЧР, то Прага скоротить кількість дипломатів у російському посольстві, адже чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Читайте також:
Росія складає офіційний список “недружніх держав”

Загроза нападу зберігається: посол у Німеччині закликав міжнародну спільноту моніторити відведення військ РФ від України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.