ПАРЄ ухвалила резолюцію з вимогою звільнити Навального. Росія відмовилася виконувати

 

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає від російської влади виконати рішення Європейського суду з прав людини та негайно звільнити опозиційного політика Олексія Навального.

Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, ухваленій 22 квітня, передає “Укрінформ”.

“Асамблея вітає пріоритетність Комітету міністрів Ради Європи у контролі виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Навальний проти Росії». ПАРЄ звертається до Комітету міністрів, щоб застосувати усі засоби, передбачені у ст. 46 Європейської конвенції з прав людини задля забезпечення швидкого виконання цього рішення, особливо щодо негайного звільнення Навального”, – йдеться в резолюції.

У документі нагадується, що в лютому 2021 року ЄСПЛ застосував тимчасовий захід з вимогою до російського уряду негайно звільнити Навального, беручи до уваги ризик для його життя, а також обставини ув’язнення.

У резолюції також міститься заклик до російської сторони продовжити співпрацю з Радою Європи у справі Навального, а також щодо проведення неупередженого розслідування його отруєння бойовою хімічною речовиною із групи “новічок”.

Росія вже заявила, що не виконуватиме ні резолюцію ПАРЄ щодо ситуації з Навальним, ні інші “політизовані” рішення інститутів Ради Європи. Про це сказав глава делегації Росії в ПАРЄ, віцеспікер Держдуми Петро Толстой, передає ТАСС.

Як відомо, нинішня конституція РФ передбачає перевагу національного права над міжнародним, а тому дозволяє російському уряду не виконувати рішення міжнародних судових інстанцій, включаючи Європейський суд з прав людини. Це є порушенням міжнародних зобов’язань Росії, включаючи статут Ради Європи, що є неприпустимим для члена цієї міжнародної організації.

Як інформувала “Новинарня“, 2 лютого 2021 року суд Москви змінив опозиційному політику Олексію Навальному умовний термін на реальний і засудив його до 3,5 року колонії загального режиму за справою “Ів Роше”. Апеляцію не задовольнили, відтак Навального відправили до колонії, де він муситиме провести майже три роки.
31 березня Олексій Навальний оголосив голодування. Він скаржився на болі й вимагав кваліфікованої медичної допомоги. 19 квітня Навального перевели у стаціонар обласної лікарні для засуджених, розташованої на території колонії суворого режиму у Владимирі.
8 квітня 79 європейських політиків від 17 країн ЄС підписали спільну заяву з вимогою до російської влади негайно допустити незалежних лікарів до Навального, а також звільнити політика із в’язниці. Відкриті листи на адресу президента РФ Володимира Путіна з вимогою допустити лікарів до Навального опублікували депутати регіональних російських парламентів, західні діячі мистецтв та ін.
У 2020 році Навального отруїли ймовірно “новічком” під час поїздки по РФ та лікували в Німеччині.

Читайте також:
Прихильники Навального анонсували “найбільший мітинг в історії сучасної Росії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна