ОАСК поскаржився на рішення про його ліквідацію у ПАРЄ

доповнено

Судді Окружного адміністративного суду Києва направили звернення до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи у зв’язку з ініціативою президента України Володимира Зеленського щодо ліквідації ОАСК.

Про це в середу, 21 квітня, інформує пресслужба суду.

“Судді Окружного адміністративного суду міста Києва направили звернення до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно наявних на сьогодні загроз незалежності судової влади в Україні та ініціативи президента України ліквідувати ОАСК за відсутності визначених законодавством підстав”, – ідеться в повідомленні.

У листі судді звернули увагу на те, що порядок ліквідації судових установ визначений Конституцією України та Законом України “Про судоустрій і статус суддів” та передбачає необхідною умовою ініціативи щодо ліквідації суду наявність висновку Вищої ради правосуддя.

“Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок у державі”, – вважають судді ОАСК.

У листі зазначається, що на офіційному сайті Верховної Ради України 13 квітня 2021 року зареєстровано та опубліковано законопроєкт Президента України №5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”.

“Зміст законопроєкту не направлений на зміну системи судоустрою, оскільки одночасно з ліквідацією створюється тотожний за повноваженнями й розташуванням суд. Його зміст направлено на створення умов для звільнення працюючих у ньому суддів та інших працівників. Законопроєкт не передбачає можливості переведення до новостворюваного суду та не вказує на спосіб збереження гарантій незалежності суддів”, – ідеться в повідомленні.

Водночас, зазначають судді ОАСК, іншим внесеним законопроєктом “Про внесення зміни до розділу ХІI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про судоустрій і статус суддів” “передбачається особливий порядок ліквідації ОАСК, що є відмінним від загального правила”.

“Звертаючись до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи, судді наголосили, що Конституція гарантує неможливість притягнення судді до відповідальності за прийняте ним рішення. Незгоду з судовим рішенням можливо висловити тільки в порядку апеляційного чи касаційного оскарження. Тому президент України, як гарант дотримання Конституції, не може ставити під сумнів рішення судді поза порядком процесуального оскарження, а тим паче – звільняти суддів суду в такий спосіб. Також президент не має можливості звинувачувати суддів у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання відносно суддів та працівників ОАСК”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
Брата голови ОАСК Вовка відправили під варту зі заставою в понад ₴35 млн

Судді звертають увагу і на те, що “ініціатива президента Зеленського не була погоджена з Вищою радою правосуддя, як незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, оскільки в ній відсутня законна мета, а її реалізація є неможливою до моменту створення та початку роботи повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України”.

Водночас в ОАСК наголошують, що переведення суддів із ліквідованих до новоствореного суду може відбуватися виключно на підставі та в межах рекомендацій ВККС.

“Очевидно, що розпочато незаконну процедуру звільнення всіх суддів ОАСК без їх згоди, що заборонено пунктом 3.4. Європейської хартії закону “Про статус суддів”, а такі дії матимуть негативний вплив на верховенство права та незалежність судової влади в Україні. Як зазначено у звіті щодо прогресу процедури моніторингу Асамблеї (січень-грудень 2020 року), ці обставини є свідченням тиску на всю судову владу, яка, з огляду на свої статутні повноваження, обмеження та стандарти етичної поведінки, не може надати рівноцінну відповідь”, – вказується у листі.

Як зазначається, відповідно до міжнародних стандартів, однією з необхідних умов незалежності судової влади є те, що судді не повинні піддаватися ризику самовільного відсторонення від своїх обов’язків.

Колектив ОАСК звернув увагу членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи на важливість вивчення цього питання, як показника фактичного стану та процесу реформування судової влади та питань її незалежності в Україні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 13 квітня вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Читайте також:
Корупція в ОАСК: Зонтова звільнили із військової служби

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.