Експоліцейського Шовіна визнали винним у вбивстві Джорджа Флойда

 

Присяжні визнали колишнього офіцера поліції Міннеаполіса Дерека Шовіна винним за всіма пунктами обвинувачення у вбивстві Джорджа Флойда.

Вирок був зачитаний у вівторок, 20 квітня, пізно ввечері в центрі Міннеаполіса. Присяжним знадобилося менше доби, щоб прийняти рішення. вівторок, 21 квітня, повідомили американські ЗМІ.

Шовін був визнаний винним за всіма трьома кримінальними статтями, які йому були пред’явлені – вбивство другого ступеня, ненавмисне вбивство другого ступеня і вбивство третього ступеня.

У звинуваченні у вбивстві другого ступеня йшлося, що Шовін став коліном на Флойда, що ненавмисно спричинило смерть чоловіка, у звинуваченні у вбивстві третього ступеня говорили, що Шовін поводився з “розбещеним розумом”. А у звинуваченні про ненавмисне вбивство йшлося, що “злочинна недбалість” призвела до смерті Флойда.

Йому загрожує до 40 років в’язниці.

Під час оголошення вироку Шовін не виявив жодних емоцій. На нього наділи наручники і взяли під варту відразу ж після того, як суддя зачитав рішення присяжних.

Суд оголосить вирок через 8 тижнів.

Як інформувала “Новинарня“, 25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота (США), спалахнули масові заворушення через смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Він помер під час затримання білим офіцером поліції Дереком Шовеном, який коліном притис його шию до землі й не відпускав.

За даними CNN, раніше на поліцейського Шовена вже подавали 18 скарг.

Поліція Міннеаполіса заявила, що Флойд нагадував підозрюваного, якого розшукували за намагання розплатитись у продуктовому магазині підробною 20-доларовою банкнотою, і чинив спротив під час арешту.

Перехожі зняли затримання Флойда на відео і розмістили запис в інтернеті, цей запис швидко поширився та викликав обурення мас, передусім афроамериканців та лівих.

Поліція Міннеаполіса звільнила з роботи всіх чотирьох поліцейських, які проводили арешт, що призвів до смерті Флойда.

У ніч з 28 на 29 травня протести переросли в погроми – в Міннеаполісі люди спалили поліцейську дільницю, трощили вітрини магазинів і грабували їх, а також підпалювали автомобілі. У наступні дні виступи й безлади перекинулися на інші міста і штати Америки. У Вашингтоні, Нью-Йорку та інших містах через заворушення ввели комендантську годину.

У маніфестаціях і заворушеннях беруть участь різні політичні, суспільні, расові групи – як ліві, так звані “антифа”, темношкірі, так і частково білі. Акції поєднуються з насильством, погромами й пограбуваннями різних установ, магазинів тощо.

Читайте також:
АНТИФЕЙК: Богдан Вечірко, який в’їхав у натовп в Міннеаполісі – іммігрант у США, а не військовий ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна