АНТИФЕЙК: Богдан Вечірко, який в’їхав у натовп в Міннеаполісі – іммігрант у США, а не військовий ЗСУ

 

Повідомлення російських пропагандистів про те, що 22-річний український військовий, який нібито ледь не в’їхав у натовп протестувальників в Міннеаполісі, штат Мінесота, є фейком.
Насправді за кермом бензовоза був його повний тезка – 35-річний емігрант Богдан Вечірко.

Російські ЗМІ у своїх сюжетах охрестили Вечірка “бійцем Збройних сил, терористом і прихильником Трампа”.

Як йдеться у сюжеті ТСН, що через кілька годин після публікації новини американськими ЗМІ про інцидент із бензовозом та світлиною водія, російські медіа поширили фото іншої людини – у військовій формі.

Скріншот із відео ТСН

Пропагандисти РФ тиражували це так, буцімто бензовозом у США керував український військовий з Вінниччини.

Матір Вечірка розповідає, що її син – дійсно служить у ЗСУ, але у США на бензовозі їздити не міг, бо зараз виконує бойове завдання на Сході України. 

“Шок неправди, брехні. Я знаю, що моя дитина в Україні, захищає Україну”, – коментує Людмила Вечірко.

У Генеральному штабі ЗСУ також спростостовують інформацію російських пропагандистів.

“Інформація, яка була оприлюднена у ЗМІ та соцмережах щодо участі начебто ексучасника АТО, ексвійськовослужбовця Богдана Вечірка в подіях, які мали місце в місті Міннеаполіс у США, не відповідає дійсності та є маніпулятивною. Ця людина не є та не був військовослужбовцем ЗСУ”, – коментує керівник Управління зв’язків із громадськістю ГШ ЗСУ Богдан Сеник. 

Аналогічне повідомлення поширили в пресслужбі ГШ ЗСУ на фейсбуці ще 1 червня.

“Ураховуючи інформаційні маніпуляції з боку Російської Федерації, спрямовані на створення у медіапросторі негативного іміджу України в цілому та її Збройних сил зокрема, особливо щодо учасників здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, закликаємо не піддаватися деструктивному впливу з боку кремлівського режиму, не реагувати на фейки та не довіряти інформації з сумнівних джерел”, – йдеться у повідомленні.

Натомість за кермом бензовоза був 35-річний Богдан Вечірко, громадянин США, який емігрував до Америки ще в дитинстві.

Богдан Вечірко. Фото: KSTP

Попри спростування Посольства США і Генштабу фото військового Богдана Вечірка продовжують гуляти мережею.

Матір армійця вимагає від журналістів, які поширили фейк, спростування, інакше – готуватиме судовий позов.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні у Міннеаполісі арештували Богдана Вечірка, який на бензовозі намагався в’їхати в натовп людей.
Управління громадської безпеки штату Міннесота повідомило, що постраждалих, крім самого водія, в результаті події немає.

Нагадаємо, 25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота (США), спалахнули масові заворушення через смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Він помер під час затримання білим офіцером поліції Дереком Шовенем, який коліном притис його шию до землі.
За даними CNN, раніше на поліцейського Шовена вже подавали 18 скарг.
Поліція Міннеаполіса заявила, що Флойд нагадував підозрюваного, якого розшукували за намагання розплатитись у продуктовому магазині підробною 20-доларовою банкнотою, і чинив спротив під час арешту.
Перехожі зняли затримання Флойда на відео і розмістили запис в інтернеті, цей запис швидко поширився та викликав обурення мас, передусім афроамериканців та лівих.
Поліція Міннеаполіса звільнила з роботи всіх чотирьох поліцейських, які проводили арешт, що призвів до смерті Флойда.
В ніч з 28 на 29 року протести переросли в погроми – в Міннеаполісі люди спалили поліцейську дільницю, трощили вітрини магазинів і грабували їх, а також підпалювали автомобілі. У наступні дні заворушення перекинулися на інші міста і штати Америки.

Як інформувала “Новинарня“, у Вашингтоні через заворушення ввели комендантську годину. 

Читайте також:
США охопили масові заворушення. Трамп передислоковує військову поліцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна