Держдеп США зреагував на плани Росії блокувати судна в Чорному морі

 

Сполучені Штати Америки висловлюють глибоке занепокоєння планами Росії блокувати іноземні військові та державні судна в частинах Чорного моря, зокрема, поблизу окупованого Криму та Керченської протоки .

Про це заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс. Його коментар у вівторок, 20 квітня, поширює на своєму сайті посольство США в Україні.

“Росія в минулому вже вдавалася до агресивних дій проти українських суден і перешкоджання доступу до українських портів Азовського моря, що мало негативний вплив на міжнародну торгівлю України. Це є черговою непровокованою ескалацією поточної кампанії Москви, спрямованої на підрив та дестабілізацію України. Такий розвиток подій особливо турбує на тлі достовірних повідомлень про накопичення російських військ в окупованому Криму та на кордоні з Україною – тепер у масштабах, що не спостерігалися з часу вторгнення Росії у 2014 році, та про інші провокаційні акції керованих Росією сил на лінії зіткнення”, – заявив Нед Прайс.

За його словами, США підтверджують свою непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами.

“США не визнають і ніколи не визнаватимуть заявлену Росією анексію Криму. Ми вітаємо Україну за її подальшу стриманість перед російськими провокаціями та закликаємо Росію припинити переслідування суден у регіоні та скасувати накопичення сил уздовж кордону України та в окупованому Криму”, – додав він.

Як інформувала “Новинарня“, 15 квітня Російська Федерація оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.
Водночас у ЄС заявили, що своїм рішенням заблокувати певні регіони Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку, Російська Федерація порушує міжнародне законодавство.

Крім того, із 20 по 24 квітня РФ ввела тимчасові обмеження на польоти над частиною окупованого Криму і Чорного моря.

Читайте також:
Російську армаду в Чорному морі переможуть не корвети ВМСУ, а комплексні нелінійні рішення, – Чмут

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна