Блокуючи судноплавство в Чорному й Азовському морях РФ порушує міжнародне право, – ЄС

 

Своїм рішенням заблокувати певні регіони Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку під приводом військових навчань, Російська Федерація порушує міжнародне законодавство.

Про це в п’ятницю, 16 квітня, повідомляє “Укрінформ” із посиланням на заяву високопоставленого представника Євросоюзу.

“Росія оголосила, що заборонить до жовтня судноплавство у певних регіонах Чорного моря під приводом військових навчань. Ми маємо сказати, що це дуже тривожний розвиток. Це йде всупереч міжнародному праву, свободі судноплавства та статусу Азовського моря. Це відбувається на фоні військового нарощування з російської сторони на кордоні з Україною. Все це – ще один прояв дій російської влади, яка йде у невірному напряму, підвищує напругу та здійснює одноосібні дії в міжнародному просторі. Тож ми маємо це засудити, і подивимося, як розвиватиметься ситуація, перед тим, як здійснювати подальші кроки”, – наголосив представник ЄС.

Він зауважив, що питання запровадження додаткових європейських санкцій проти Російської Федерації поки що не стоїть на порядку денному майбутньої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, і точно такі рішення не прийматимуться наступного понеділка у віртуальному форматі.

Водночас він не виключив, що питання санкцій може виникнути, якщо якась з країн-членів ініціює його розгляд.

Це може стати першим кроком, за яким має слідувати опрацювання на рівні експертних груп, і лише після цього питання щодо нових санкцій може бути розглянуто на політичному рівні, додав він.

“Ми уважно слідкуємо за ситуацією. Потім ми побачимо, чи будуть країни-члени висувати пропозиції щодо потенційних санкцій. Це їхня компетенція, і я не можу передбачати, якими можуть бути їх дії”, – сказав представник ЄС.

“Намір Російської Федерації зачинити певні регіони Чорного моря до жовтня 2021 року під приводом військових навчань є дуже тривожними, особливо на фоні ситуації на державному кордоні між Україною і Росією та в незаконно анексованому Криму. Це рішення порушує свободу судноплавства, яка гарантується Конвенцією ООН з морського права. Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодний та вільний прохід в Азовське море та у зворотному напрямку, у відповідності з міжнародним законодавством”, – йдеться у заяві речника ЄС Пітера Стано.

Він підтвердив, що ЄС непохитно підтримує суверенітет, територіальну цілісність, єдність та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, та закликає Росію діяти таким же чином.

Нагадаємо, 15 квітня Російська Федерація оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Читайте також:
ВМСУ підтвердили спробу росіян перешкоджати МБАКам на Азові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна