Викриття “спроби державного перевороту” в Білорусі: що далі?

Костянтин Кучеренко
військовий оглядач

Цікаві події розгортаються у Білорусі.
Так, ввечері 17 квітня 2021 року року білоруські та російські ЗМІ оприлюднили новину про “спробу державного перевороту” в Білорусі.

Повідомлялося, що ФСБ затримала двох організаторів заколоту під час їхнього перебування у Москві.

Водночас у російських повідомленнях був зроблений акцент на те, що заколотники зустрічалися з опозиційно налаштованими генералами ЗС Білорусі, а до заколоту мали намір залучити збройні формування українських та білоруських націоналістів, які б заблокували лояльні підрозділи внутрішніх військ та ОМОНу в Мінську.

Щодо новини про залучення українських націоналістів до перевороту – то тут немає нічого нового, вже майже рік пропагандистські машини РФ та Білорусі розказують про примарних українських націоналістів, які загрожують безпеці режиму Лукашенка.

Разом з тим викликає зацікавленість саме новина про опозиційних до Лукашенка генералів ЗС Білорусі (звісно, якщо такі і насправді були).

Тобто робиться наголос саме на те, що в збройних силах Білорусі є генерали та офіцери, які невдоволені режимом Лукашенка і готові навіть здійснити держаний переворот.

Виходячи з цієї новини, на мою думку, слід очікувати наступні дії режиму Лукашенка щодо військових Білорусі, а саме:

  • втрата довіри Лукашенка до військового командування;
  • проведення «чисток» серед офіцерського складу ЗС Білорусі по типу репресій серед військових РСЧА у 1937 році;
  • запрошення та розміщення російського військового контингенту у Білорусі з метою забезпечення безпеки для режиму та оборони Білорусі від “натовської загрози”.

Можливо, до військового контингенту РФ, який зайде до Білорусі, будуть залучені військові частини Західного військового округу ЗС РФ.

Якщо це дійсно станеться, то тоді стає зрозуміла комплексна мета переміщення БТГр із Центрального військового округу на територію ЗахВО.

Вона полягає в наступному:

  • не дати послабити у військовому відношенні ЗахВО в той час, коли його військові частини перемістяться на територію Білорусі;
  • паралельно посилити південно-західний фланг перед навчанням НАТО в Чорноморському регіоні;
  • одночасно натиснути військовою складовою на військово-політичне керівництво України для досягнення своїх цілей на Донбасі.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна