Помер визначний письменник і політик Володимир Яворівський

доповнено

У віці 78 років помер визначний український письменник, політик, громадський діяч Володимир Яворівський.

Про це вранці 17 квітня повідомив його колега Василь Шкляр.

“Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, шевченківський лауреат, який на порі становлення нашої Незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. Усі, хто його знав ближче, сьогодні кажуть: “Не вірю”. Не хочеться вірити і мені. Він фонтанував енергією, незрівнянним гумором, дивовижною працездатністю. Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов.
Донька Леся близько півночі так і написала мені два слова: “Тато пішов”. Іншого слова вона не змогла вимовити.
Не можу і я. Володю, ти пішов. Я вже не зможу тебе обійняти. З невимовним болем обіймаю твоїх рідних”, – написав Шкляр у ФБ.

Біографічна довідка

Володимир Яворівський 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка на Вінниччині.

Громадсько-політичний діяч, письменник, оратор, радіоведучий, народний депутат України I, II, IV-VІІ скликань.

Член КПРС із 1981-го по 1990 рік. У 1989-1991 роках — народний депутат СРСР, член Міжрегіональної депутатської групи.

Один із засновників Народного руху України. Очолював оргкомітет Руху, з 1989 року — голова Київської координаційної ради НРУ за перебудову.

У 1990-1999 роках – член та голова (з 1992 року) Демократичної партії України. Балотувався також від “Блоку демократичних партій — НЕП”, був головою політради та членом правління партії “Реформи і порядок”. Із 2007 року – член ВО “Батьківщина”.

Член Спілки письменників України з 1971 року, Спілки журналістів України з 1969 року. У 2001-2011 роках – голова Національної спілки письменників України.

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка 1984 року (за роман “Вічні Кортеліси”).

У різні роки був заступником головного редактора журналу “Вітчизна”, членом та головою Комітету Державних премій України імені Тараса Шевченка, членом Ради з питань мовної політики при президенті України та ін.

У першому скликанні Верховної Ради – голова Комісії з питань Чорнобильської катастрофи (з червня 1990).

Має орден “За заслуги” III ступеня.

Нагадаємо, 19 січня від коронавірусу помер визначний політик-рухівець 90-х років, колега Яворівського по Верховній Раді СРСР у 1989-1990 роках Володимир Черняк.

Читайте також:
У патріарха УГКЦ Святослава померла матір

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна