Кінець епохи: голова Компартії Куби Рауль Кастро подав у відставку

 

89-річний Рауль Кастро подав у відставку з посади голови Комуністичної партії Куби, завершивши понад 60-річну епоху правління братів Кастро в цій країні.

Про своє рішення залишити посаду брат покійного Фіделя заявив у суботу, 16 квітня, виступаючи на відкритті 8-го з’їзду Компартії, повідомляє “Радіо Свобода“.

За словами Кастро, він іде на пенсію після того, як “виконав свою місію”.

“Поки я живий, я буду готовий захищати Батьківщину, революцію та соціалізм із більшою силою, ніж будь-коли”, – запевнив він у телезверненні.

Кастро не назвав імені свого можливого наступника на чолі партії влади. Але раніше він висловлював підтримку Мігелю Діас-Канелю, який замінив його на посаді президента Куби 2018 року.

Фідель Кастро очолив революцію 1959 року, яка усунула від влади диктатора Фульгенсіо Батісту. У 1965 році Фідель став головою Кубинської комуністичної партії. Відтоді він незмінно керував країною, доки у 2008 році передав повноваження президента своєму братові Раулю.

Рауля Кастро відзначають за досягнення у 2014 році угоди з президентом США Бараком Обамою, що привела до значного збільшення зв’язків між двома країнами, хоча пізніше наступний президент Сполучених Штатів Дональд Трамп скасував більшу частину цієї угоди.

У своєму виступі 16 квітня Рауль Кастро заявив, що Куба залишається відданою “шанобливим” переговорам зі США, але “ніколи не відмовиться від принципів революції та соціалізму”.

Того ж дня речниця Білого дому Джен Псакі повідомила, що США не планують жодних змін у своїй політиці щодо Куби. “Підтримка демократії та прав людини буде в основі наших зусиль”, – сказала Псакі.

Читайте також:
На Кубі прийняли закон про недопущення культу особи Фіделя Кастро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна