Парламент Куби схвалив проект нової конституції – з вільним ринком і без побудови комуністичного суспільства

 

На Кубі Національна асамблея народної влади (парламенту) одностайно схвалила проект нової конституції країни.

Після голосування очільник держави Мігель Діас-Канель заявив, що конституційна реформа “посилить згуртованість кубинців навколо революції”, повідомляє “Німецька хвиля“.

Проект нової конституції Куби, що містить 224 статті, вже не ставить за мету побудову комуністичного суспільства, але зберігає соціалістичний характер державного ладу.

Документ легалізує приватну власність і відкриває шлях до легалізації одностатевих шлюбів.

Окрім того, в результаті конституційної реформи мають бути закріплені важливість іноземних інвестицій, визнання вільного ринку, свобода віросповідання та заборона дискримінації за статевою і етнічною ознаками.

Надалі влада в країні буде розділена між главою держави і главою уряду. З цією метою на Кубі знову запроваджується посада прем’єр-міністра.

Втім основною політичною силою в країні все одно залишиться Комуністична партія.

Комуністична партія вже схвалила проект нової конституції, яка замінить основний закон, ухвалений 1976 року.

З 13 серпня – дня народження покійного лідера кубинської революції Фіделя Кастро – до 15 жовтня цей документ буде винесено на всенародне обговорення.

Глава держави Діас-Канель закликав співгромадян активно і осмислено обговорити проект нової конституції, який, за його словами, відображає “сьогоднішній день і майбутнє вітчизни”. Він наголосив, що кожен кубинець може вільно висловлювати свою думку.

Читайте також:
На Кубі прийняли закон про недопущення культу особи Фіделя Кастро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна