Протести у М’янмі: загинуло вже понад 700 людей, силовикам закидають застосування важкої зброї

 

Унаслідок нападу на поліцейський відділок у М’янмі вбито щонайменше десятьох поліцейських.

Напад було скоєно вранці 10 квітня за місцевим часом у місті Наунгмон, штат Шан, повідомляє Reuters із посиланням на місцеві джерела.

Атаку здійснили представники Альянсу етнічних збройних груп М’янми, до якого входять угруповання: Армія Аракана, Національно-визвольна армія Таанга та Армія Національного демократичного альянсу М’янми.

Представники військової влади М’янми цей інцидент не коментують.

Варто відзначити, що напад стався після найкривавішого дня протестів у країні: у п’ятницю, 9 квітня, впродовж доби у зіткненнях між мітингувальниками та силовиками в місті Пегу загинули 83 людини.

Як передає DW  з посиланням на дані “Асоціації підтримки політичних в’язнів” (AAPP), яка веде підрахунок жертв протестів у цій країні, станом на 10 квітня від рук військової хунти у М’янмі загинула вже щонайменше 701 людина (йдеться лише про підтверджені смерті).

Силовикам М’янми закидають використання проти демонстрантів, зокрема, важкої зброї, серед якої реактивні гранати та міномети. Хоча ця інформація не підтверджується з незалежних джерел, утім, фото- та відеокадри з Пегу демонструють фрагменти мінометних снарядів.

Жорсткій критиці було піддано також рішення військового суду в М’янмі, який напередодні засудив 19 людей до смертної кари за крадіжку та вбивство. При цьому 17 із них були засуджені заочно.

Читайте також:
Під час перевороту в М’янмі військові використовували бронетехніку з Росії, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 1 лютого у М’янмі військові захопили владу в результаті перевороту та оголосили надзвичайний стан після затримання державної радниці країни Аун Сан Су Чжі та інших високопоставлених урядових лідерів.
На виборах у листопаді 2020 року “Національна ліга за демократію”, яку очолює Аун Сан Су Чжі, набрала достатню кількість голосів, щоб самостійно сформувати уряд. Але керівні військові заявили, що вибори є сфальсифікованими. Перша сесія нового парламенту мала зібратися 1 лютого, однак армія не дала депутатам змоги розпочати роботу й оголосила про перехід влади до рук головнокомандувача збройних сил Мін Аун Хлаїна.
Військові оголосили запровадження надзвичайного стану терміном на рік та заблокували доступ до Facebook після акцій протесту, організованих спільнотами з соцмережі.
Аун Сан Су Чжі, яка раніше 15 років провела під домашнім арештом (після військового перевороту 1988 року) і була звільнена у 2010 році, закликала своїх прихильників не приймати переворот і протестувати проти путчу. Вона має підтримку більшості населення, водночас військові досі мають квоту в чверть місць у парламенті М’янми, а також самостійний контроль за силовими відомствами.
Рада безпеки ООН у спільній резолюції 4 лютого засудила затримання політичних лідерів М’янми та закликала звільнити їх.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна