ССО хочуть допомогти у формуванні територіальної оборони в Україні

 

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ лобіює ідею законодавчих змін щодо того, що сили територіальної оборони мають розвиватися в складі ЗСУ як окрема компонента з окремим фінансуванням та безпосереднім підпорядкуванням головнокомандувачу ЗСУ.

Як розповів у інтерв’юНовинарні” командувач ССО генерал-майор Григорій Галаган, його радник працює як консультант у робочій групі РНБО щодо законопроєкту про територіальну оборону, а Сили спецоперацій готові допомогати підрозділами ТрО на різних етапах їхнього формування.

“У разі виведення сил ТрО зі структури ЗСУ з’являється велика кількість питань. Навіщо знищувати існуючу систему, щоб потім будувати аналогічну? Знову відбудовувати оргструктуру, логістику, матеріально-технічне забезпечення, порядок взаємодії з підрозділами ЗСУ тощо. Тобто, на рівному місці з’являється низка зайвих проблем”, – каже Галаган.

У Командуванні ССО переконані, що отриманню індивідуальної штатної зброї має передувати складання присяги.

“Спрогнозуймо, що на виборах, скажімо, переможуть представники проросійської опозиції. Якщо в них буде можливість в окремих регіонах керувати територіальною обороною – чим це може обернутися? У нас відійшов Крим, частина Донецької і Луганської областей… Умови російсько-української війни диктують нові вимоги”, – коментує співрозмовник.

Галаган наголошує, що важливою може стати ефективна взаємодія Сил територіальної оборони та Сил спеціальних операцій, опираючись, найперше, на досвід спецпризначенців. ССО запевняють, що можуть допомогти як на етапі кадрового підбору для формування частин, підрозділів та загонів територіальних громад, так і на етапах підготовки та застосування сил ТрО.

“Ми говоримо в цьому контексті і про спільні навчання ССО та ТрО. І ми відкриті до співпраці наших консультантів та інструкторів для підготовки населення до адекватної відсічі агресії. Ми переконані, що в перспективі територіальна оборона стане важливим компонентом Національного руху опору“, – резюмував генерал Галаган.

Читайте також:
В Україні не буде окремих військ територіальної оборони, – генерал Баргилевич

Україна відмовиться від строкової служби, якщо запрацює система тероборони, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна