Португалія відправляє військових у Республіку Мозамбік

 

Португалія направить війська до своєї колишньої колонії, Республіки Мозамбік, після нападу джихадистів на місто на півночі цієї країни.

Міністр закордонних справ Португалії Аугушту Сантуш Сілва у вівторок, 30 березня, заявив, що близько 60 військових зі спецпідрозділів готуються до розгортання для підтримки армії Мозамбіку, передає ВВС.

Зазначається, що минулого тижня сотні бойовиків, яких пов’язують з “Ісламською державою”, увірвались у місто Палма в провінції Кабу-Делгаду на півночі Мозамбіку і вбили десятки мирних жителів.

“Тисячі людей втекли з цього району, зокрема, іноземці, які працюють в рамках реалізації багатомільярдного проєкту видобутку природного газу. Багато людей залишаються зниклими безвісти. Кількість біженців на півночі Мозамбіку наразі оцінюють у 700 тисяч людей, кількість жертв джихадистів – у 2 000”, – передає видання.

В інтерв’ю інформагентству Lusa, опублікованому 17 лютого, португальський міністр оборони Жуан Гомеш Кравіньу повідомив, що контингент з “спецпідрозділів” перебуватиме у Мозамбіку у складі 60 військовослужбовців, які будуть навчати військовослужбовців і готувати до боротьби з тероризмом.

“Ми збираємося виділити інструкторів для навчання морських піхотинців і командос. Це військовослужбовці, які володіють цими навичками, спеціальні підрозділи”, – сказав тоді Гомеш Кравіньу, підкресливши, що усе планується спільно з Мозамбіком.

За інформацією ЗМІ, португальські військові поїдуть до Мозамбіку у першій половині квітня і їх розмістять на півдні та у центрі країни, далеко від району бойових дій.

Розміщення відбуватиметься в рамках нової угоди про співробітництво, розробку якої Португалія та Мозамбік завершують.

Що цьому передувало

В інтерв’ю BBC південноафриканська приватна військова компанія Dyck Advisory Group, яку уряд Мозамбіку найняв для боротьби з джихадистами, заявила, що бойовики все ще контролювали місто Палма в понеділок.

“Мої хлопці втягують цих терористів у бої. Терористи ховаються в будинках, вони виходять і стріляють по літаках”, – повідомив генеральний директор компанії Лайонел Дайк.

Він додав, що наразі ініціатива все ж належить бойовикам.

“Поки ми не введемо туди достатню кількість військ, щоб зачистити від них будинки Палми, вони контролюватимуть її”, – сказав Дайк.

Пропагандистське агентство “Ісламської держави” стверджує, що 55 людей, зокрема, військові Мозамбіку та іноземні громадяни, стали жертвами штурму міста. Незалежні джерела таку кількість не підтверджують.
Однак неназвані джерела в уряді Мозамбіку, цитовані державним інформаційним агентством, повідомили, що джихадистів вже вигнали з Палми і вони втекли до кордону з Танзанією.

Перші збройні сутички поліції та традиційних мусульманських лідерів з ісламістами відбулися в 2015 році на півночі Мозамбіку.
5 жовтня 2017 року група озброєних ісламістів захопила і два дні утримувала порт Мосімбоа-да-Прая у 60 км від головного центру газовидобутку в містечку Палма. Порт мав важливе значення для постачання і розвитку газового проєкту. Бойовики були не іноземцями, а місцевими мешканцями. Відтоді насильство почало стрімко зростати. Влада втратила контроль над трьома районами на узбережжі Індійського океану.

Мусульмани складають 18% з приблизно 30 млн мешканців Мозамбіку, але провінція Кабу-Делгаду, де відбуваються сутички, – регіон переважно мусульманський. За останні 30 років він зіткнувся з напливом мусульманських та християнських фундаменталістів, та релігійних агентств допомоги, які прагнули зробити місцеве населення прихильним до свого бачення релігії.
“Нові імами”, які отримали релігійну освіту за кордоном, засновують мечеті і вчать, що старі проповідники пов’язані з правлячою партією ФРЕЛІМО і беруть участь в корупції, і що життя за шаріатом буде справедливішим.

У них є кошти, щоб допомагати місцевим жителям починати свій бізнес. Бойовики домоглися значних успіхів, набравши новобранців як всередині провінції, так і за її межами.

Президент Мозамбіку Філіпі Н’юсі у 2020 році визнав, що привабливість ідей радикалів для населення не можна недооцінювати.
Важливість Кабу-Делгаду для уряду, як і ще одна причина невдоволення місцевих жителів полягає в тому, що багаті морські запаси природного газу досліджують у співпраці з транснаціональними енергетичними компаніями.

У листопаді минулого року джихадисти відтяли голови приблизно 50 людям на одному з футбольних полів на півночі Мозамбіку.
У березні організація “Врятуємо дітей” (Save the Children) заявила про те, що ісламістські бойовики вбивають дітей у північній провінції Мозамбіку Кабу-Делгаду – наймолодшій дитині було 11 років, коли їй відтяли голову.

Одна з матерів розповіла, що змушена була дивитися, як таким чином вбили її 12-річного сина – сама вона ховалася неподалік зі своїми іншими дітьми. За словами жінки, ім’я якої не розкривають, бойовики напали на село вночі і підпалили будинки.

Довідково: 
Мозамбік був колонією Португалії до 1975 року. З 1964 року лівий рух ФРЕЛІМО розпочав військову боротьбу за незалежність Мозамбіку. Після Революції гвоздик у Португалії 1974 року, коли патріотичні військові скинули диктаторський режим у Лісабоні, португальський уряд погодився на надання незалежності Мозамбіку.
У 1988 році Португалія та Мозамбік започаткували військово-технічне співробітництво.

Читайте також:
У Мозамбіку ліквідували п’ятьох росіян з ПВК “Вагнера”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна