Меркель і Макрон закликали Путіна сприяти стабілізації ситуації на Донбасі

 

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Російської Федерації Володимир Путін провели спільну розмову у форматі відеоконференції, під час якої глави Франції і ФРН закликали лідера держави-агресора сприяти стабілізації ситуації на сході України.

Про це у вівторок, 30 березня, повідомила пресслужба Єлисейського палацу.

Так, лідери Франції та Німеччини наголосили на тому, що Росії необхідно взяти на себе зобов’язання забезпечити режим припинення вогню на Донбасі та сприяти виходу з кризи із дотриманням Мінських угод.

Водночас у Кремлі вкотре заявили про те, що Україна має напряму домовлятися з сепаратистами, а також звинуватили в тому, що українські військові “провокують ескалацію”.

“Під час докладного обміну думками щодо ситуації на Україні підтверджено безальтернативність мінського “комплексу заходів” 2015 року як основи врегулювання внутрішнього конфлікту в цій країні. Президент Росії підкреслив важливість виконання київською владою всіх раніше досягнутих на вищому рівні домовленостей, перш за все із налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу. З російської сторони виражена серйозна заклопотаність у зв’язку з ескалацією збройного протистояння на лінії зіткнення, яку провокує Україна, і фактичною відмовою від виконання узгоджених в липні 2020 року в Контактної групи “Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”, – йдеться в повідомленні пресслужби президента РФ.

Сторони також обговорили можливу співпрацю у сфері вакцинації, яка залежатиме від схвалення препарату “Спутник V” Європейським агентством з лікарських засобів.

Макрон і Меркель у розмові також згадали про засудженого російського опозиціонера Олексія Навального. Вони наголосили, що Росії слід забезпечити дотримання його прав.

Крім того, сторони обговорили ситуацію в Білорусі – політики дійшли згоди, що для врегулювання ситуації у цій країні необхідний широкий діалог.

Також вони домовились співпрацювати задля заохочення Ірану до виконання ядерної угоди, зачепили питання Лівії й Сирії.

Читайте також:
РФ використовує вакцину “Спутник V” для політичного впливу на ОРДЛО, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна