НАБУ оголосило в розшук ексголову правління ПриватБанку Дубілета

 

Національне антикорупційне бюро України оголосило у розшук ексголову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, якого підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн банку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року.

Таку постанову виніс детектив НАБУ, повідомив в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук у коментарі “Укрінформу”.

“Детектив виніс постанову про оголошення Олександра Дубілета у розшук”, – сказав він.

Напередодні 15 березня НАБУ оголосило підозру трьом колишнім посадовцям ПриватБанку – ексголові правління Олександру Дубілету, його заступнику та керівнику міжбанківських операцій. Їх підозрюють у розтраті 8 мільярдів гривень.

За версією слідства, ексголова правління ПриватБанку в останній день перед визнанням банку неплатоспроможним у грудні 2016 року спрямував до банківської установи, розташованої в одній з країн ЄС, листи з проханням погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими акредитивами за рахунок коштів ПриватБанку, які зберігалися на кореспондентському рахунку у цьому банку.

У НАБУ вважають, що посадовці ПриватБанку підробили банківські документи, внесли несанкціоновані зміни у баланс банку, у раніше створені електронні документи в електронній системі банку, аби потім приховати цей злочин.

Нагадаємо, трьом колишнім високопоставленим працівникам “ПриватБанку” вручено підозри у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, а також у службовому підробленні, що призвели до розтрати 136 млн грн.

Йдеться про ексголову правління банку Олександра Дубілета, експершого заступника голови правління Володимира Яценка та першу заступницю голови правління СК “Індержстрах” (Дніпро) Олену Бичихіну.

22 лютого в аеропорту “Бориспіль” представники НАБУ та інших правоохоронних органів посадили літак, на якому хотів утекти з України колишній перший заступник голови правління “Приватбанку”, співзасновник “Монобанку” Володимир Яценко. Він був топменеджером “Приватбанку” часів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
Його підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Яценко летів з Дніпра до Відня чартерним рейсом компанії “Роза вітрів”, яка також відноситься до групи Коломойського. Повітряне судно на вимогу голови НАБУ Артема Ситника завернули до Києва, вже коли літак наближався до західного кордону.
Очевидно, що того ранку Яценка попередили про погодження підозри в Офісі генпрокурора.
ОГП заявив, що розслідуватиме витік інформації про підозру Яценку.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Яценку 25 лютого – тримання під вартою із заставою, який діятиме до 22 квітня 2021 року включно.

Альтернативою арешту суд визначивзаставу в розмірі 52 мільйонів 210 тисяч гривень.

Генпрокуратура, НАБУ і ДБР уже кілька років займаються справою “Приватбанку”. Ідеться про можливе шахрайство в фінустанові на 5,5 млрд доларів – ці збитки під час націоналізації покрила держава.
Яценко, за інформацією співрозмовників LIGA.net у банку і НБУ, керував “секретною структурою” всередині ПриватБанку, що займалася наданням кредитів компаніям, пов’язаним із Коломойським і Боголюбовим.

Читайте також:
Дубілет і Яценко позбулися часток у Monobank

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна