Суд обрав запобіжний захід топменеджеру Коломойського Яценку, який тікав з України

 

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому першому заступнику голови правління “Приватбанку” Володимиру Яценку – тримання під вартою із заставою.

Про це в ніч із 24-го на 25 лютого повідомила “Українська правда” з посиланням на трансляцію засідання ВАКС.

Запобіжний захід у вигляді арешту Яценка попередньо діятиме два місяці – до 22 квітня 2021 року включно.

Альтернативою арешту суд визначив заставу в розмірі 52 мільйонів 210 тисяч гривень.

Зазначається, що на засіданні суду захист банкіра пояснював, чому перед врученням підозри він прямував за кордон: “Адвокати запевняли, що Яценко вилетів з Дніпра у Відень на плановий огляд у лікаря, але не назвали діагноз. За їхніми словами, довідка була видана австрійським лікарем ще 2 лютого. Яценко нібито планував повернутися до України, оскільки 25 лютого він з дружиною та дітьми мав летіти на відпочинок на Мальдіви – захист надав квитки і ваучери на відпочинок, який мав тривати до 13 березня”.

Адвокати вважають нібито це “повністю розструктовує твердження прокурорів про те, що Яценко хотів втекти з України” орендованим літаком. А поїздка Яценка до лікаря у Відні “мала бути дванадцятою протягом останніх років”.

Як повідомляла “Новинарня“, 22 лютого в аеропорту “Бориспіль” представники НАБУ та інших правоохоронних органів посадили літак, на якому хотів утекти з України колишній перший заступник голови правління “Приватбанку”, співзасновник “Монобанку” Володимир Яценко. Він був топменеджером “Приватбанку” часів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
Його підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Яценко летів з Дніпра до Відня чартерним рейсом компанії “Роза вітрів”, яка також відноситься до групи Коломойського. Повітряне судно на вимогу голови НАБУ Артема Ситника завернули до Києва, вже коли літак наближався до західного кордону.
Очевидно, що того ранку Яценка попередили про погодження підозри в Офісі генпрокурора.
ОГП заявив, що розслідуватиме витік інформації про підозру Яценку.

Генпрокуратура, НАБУ і ДБР уже кілька років займаються справою “Приватбанку”. Ідеться про можливе шахрайство в фінустанові на 5,5 млрд доларів – ці збитки під час націоналізації покрила держава.
Яценко, за інформацією співрозмовників LIGA.net у банку і НБУ, керував “секретною структурою” всередині ПриватБанку, що займалася наданням кредитів компаніям, пов’язаним із Коломойським і Боголюбовим.

Читайте також:
Суд зобов’язав Коломойського сплатити “Приватбанку” ще мільйон фунтів стерлінгів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна