Бойові кораблі й субмарини Німеччини оснащені російськими навігаційними системи, – Bild

 

Підводні човни та бойові кораблі військово-морських сил Німеччини оснащені навігаційними приладами, розробленими компанією із Російської Федерації, і шифрування даних у цих системах не відповідає військовому стандарту безпеки.

Про це йдеться в розслідуванні німецького видання Bild, опублікованому в суботу, 27 березня.

Зазначається, що за часів канцлерства Герхарда Шрьодера близько ста кораблів ВМФ Німеччини були оснащені новими навігаційними системами від російської компанії Transas у 2005 році.

Пізніше уряд ухвалив рішення на користь Transas і встановив систему навігації Navi Sailor 4100 (навігаційний прилад для визначення розташування, швидкості, маршруту) на найсучасніших німецьких підводних човнах U35 (в експлуатації з 2015 року) і U36 (з 2016 року).

Після відходу з посади канцлера Шрьодер активно лобіює російські інтереси, а з 2017 року є головою ради директорів “Роснефти”.

Компанія Transas була заснована в Санкт-Петербурзі в 1990 році і працює як в цивільному, так і у військовому секторах. Компанія обладнала російський флот бойовими тренажерами і отримала нагороду від начальника Генерального штабу Росії генерала Миколи Макарова.

У 2018 році підприємство купила фінська компанія Wartsila, але підрозділ озброєнь залишився під конролем Росії. Колишні інженери Transas зараз розробляють бойові дрони для російських військових.

Влітку 2020 року Управління захисту Конституції Німеччини попередило, що морські навігаційні системи відкривають “можливості для шпигунства і саботажу з боку іноземних держав”.

Наприклад, в разі кібератаки навігаційні дані можуть бути перехоплені і ними можна маніпулювати, “в гіршому випадку – аж до повної втрати функціональності” корабля.

Читайте також:
Російські хакери здійснили кібератаку на Бундестаг, – Der Spiegel

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.