Печерський суд арештував Семенченка на два місяці

доповнено

Печерський райсуд Києва визначив запобіжний захід колишньому нардепу, ветерану АТО Семену Семенченку у “справі ПВК” – два місяці тримання під вартою.

Як передає “Новинарня“, про це ввечері в п’ятницю, 26 березня, повідомив із зали суду сам Семенченко – народний депутат у 2014-2019 роках, командир батальйону “Донбас” у 2014 році.

“Суд прийняв рішення відправити мене за ґрати”, – заявив він на відео у фейсбуці після того, як суддя вийшла з нарадчої кімнати й оголосила рішення.

Його поручитель, екскомандир добровольчого “батальйону ОУН” Микола Коханівський зазначив, що йдеться про арешт терміном на два місяці без права внесення застави.

Семенченко додав, що подаватиме апеляцію на таке рішення суду.

“Хочу сказати, що все це провокація спецслужб Російської Федерації. Яка хоче припинити діяльність компанії, що боролася з ПВК “Вагнера” за кордоном. Вона хоче, щоб добровольці були оббріхані й перебували за ґратами”, – сказав колишній нардеп від “Самопомочі”.

“Уся зброя, яка була показана як нібито знайдена в цьому таборі (компанії DBC біля села Сувид на Київщині – “Н”), була відкопана за кілька десятків метрів у лісі й не має до нас жодного відношення”, – заявив він.

“Я бачу, що вийшли цікаві розслідування – вийшли просто в день так званої спецоперації СБУ. Тобто перш ніж посадити людину, її треба облити лайном. Я брав на поруки масу людей – тепер, схоже, прийшла моя черга. (…) Я ні в чому не винен, мої товариші ні в чому не винні. Усе це, повторюю, спецоперація РФ, а мета – наша робота, яку ми ведемо за кордоном, спрямована проти ПВК “Вагнера”, проти Росії”, – сказав Семен Семенченко.

Ще одним поручителем Семенченка, крім Коханівського, був колишній народний депутат, дисидент радянських часів, Герой України Степан Хмара. Виступаючи в суді, Хмара заявив, що йому “соромно буде жити в країні, якщо такого героя, як Семен Семенченко, посадять за ґрати”.

Прокурор заявляв, що злочини, які вчинив Семенченко, тягнуть не менш як на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше цього ж дня Печерський райсуд взяв під варту із заставою 5 млн грн іншого фігуранта цієї справи – підприємця, ветерана батальйону “Донбас”, “позаштатного агента НАБУ” Євгена Шевченка.

Семен Семенченко сам прийшов на допит в СБУ, його не затримували.

Як інформувала “Новинарня“, 24 березня Служба безпеки України відрапортувала, що викрила та припинила діяльність так званого “не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування”, або ж так званої “приватної військової компанії”. Нею нібито керували колишні учасники бойових дій у складі батальйону “Донбас” Семен Семенченко і Євген Шевченко.
За даними правоохоронців, до складу компанії входило понад 150 осіб, і вона діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій.

Підготовка членів так званої “ПВК” відбувалася на тренувальній базі на Київщині. Самі учасники називають її охоронною фірмою DBC (скорочення від Donbass Battalion Corp.), яка зареєстрована в США, а в Україні гуртує ветеранів батальйону “Донбас” для реабілітації.

Фігурантам справи оголосили підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Крім того, за даними СБУ, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами контрабандної схеми із ввезення військових запчастин та товарів подвійного призначення з Росії. Згодом вони нібито продавали ці деталі, зокрема клістрони до ЗРК С-300, державним підприємствам за завищеними цінами. У межах розслідування було проведено понад 80 обшуків і вилучено велику кількість зброї.

25 березня Служба безпеки оприлюднила нові докази у справі щодо незаконного постачання військових товарів з Російської Федерації – переписки й розмови Семенченка і Шевченка.

Андрію Рогозі – фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК “Укроборонпром” – та Євгенові Шевченку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Мільйонер із Казахстану і штаб-квартира в Нью-Йорку: агент НАБУ Шевченко розповів деталі створення “ПВК Семенченка”

Семенченко прокоментував “справу ПВК”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна