“Думають, що у війську – свині”: тендер на харчування ЗСУ виграла компанія, що постачає гнилі й замерзлі продукти

 

В Збройні сили Україні для харчування військових, зокрема й в районі проведення операції Об’єднаних сил, доставляють неякісні та зіпсовані продукти. На одного з постачальників, який виграв тендер через Prozorro, армійці вже неодноразово скаржилися.

Про це в четвер, 25 березня, повідомила волонтерка, радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ Альона Шевцова у фейсбуці.

“Звертаюсь до Міністерства оборони України. Як тендер могла виграти компанія, що намагається годувати військових, як тварин, і вважає, що замерзлі овочі та фрукти, арабські кури і все-все-все, що можна закупити найгірше і найдешевше, можна згодувати ЗСУ? При цьому цькують зампотилів бригад, щоби це все приймали. Якщо не прийняти відразу, виникають незручності, бо заміна продуктів – це час, а годувати людей потрібно вже сьогодні, та й штрафи для цих покидьків не страшні”, – написала Шевцова.

За її словами, на ТОВ “Військсервіс-Волонтер” як на постачальника вже неодноразово скаржилися військові, проте керівники компанії не вжили жодних заходів для вирішення проблеми.

Ця компанія виграла тендер на постачання продуктів на всі Збройні сили України.

“Оскільки я в харчуванні не експерт, то попередньо зв’язалася зі знайомими підрозділами і позбирала інформацію. Виявляється, ця “шарашкіна контора” дозволяє собі такі речі системно і часто. Годує непотребом у районі ООС і не тільки компанія з пафосною назвою ТОВ “Віськсервіс-Волонтер”, – зазначила волонтерка і додала, що “компанії – цинічна насмішка над людьми, які допомагали ЗСУ без будь-якої користі”.

Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 5 Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 6 Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 4 Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 3 Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 2 Зіпсовані продукти Військсервіс-Волонтер 1
<
>
Фото: Сергій Варакін/Facebook

Альона Шевцова зазначає, що цей недоброчесний постачальник виграв тендер на всю армію і це “вкотре доводить , що система “Прозорро” недосконала, й аферисти вже давно навчилися обманювати її, виставляючи на торги підставні фейкові компанії, які спеціально реєструють для таких цілей”.

“Це також проблема, на яку потрібно звернути увагу на державному рівні“, – наголосила волонтерка і опублікувала фото документа від постачальника, який начебто засвідчує якість продуктів, які доставляють в ЗСУ.

Фото: Альона Шевцова/Facebook

Командир взводу снайперів 58-ої омпбр імені гетьмана Івана Виговського Сергій Варакін, який раніше займався волонтерством, наголошує, що протягом 2014-2019 років у ЗСУ щодо харчування була “проведена титанічна робота”.

“Волонтерські десанти були скрізь, спали мало, працювали багато. Міністр оборони (генерал Полторак,“Н”) був на своєму місці і провів значну роботу. “Пірати” Марченка (начальника Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, – “Н”) миттєво реагували на порушення і приїжджали, і все виправлялося. Постачальники неякісних продуктів були покарані на мільйони гривень. А що відбувається останніми роками, після зміни керівництва Міноборони? А все, що може вигадати МО. Але не на користь війська”, – написав у фейсбуці Варакін.

“Такі постачальники, як ТОВ “Віськсервіс-Волонтер” думають, що у війську – свині, яких можна годувати ось такими продуктами. Це жах. У вівторок привезли таке! Їх завернули назад і наголосили, що це не приймуть. Сьогодні, в четвер, вони знову привезли таке саме! Ну, чому фірма вважає, що вона привезла продукти свиням, а не бійцям? І чому через це має зриватися процес отримання продуктів? Однозначно, з такими постачальниками потрібно вчиняти жорстко. Але хтось же, вочевидь, зацікавлений в таких постачальниках”, – вважає Сергій Варакін.

Нагадаємо, торік в листопаді  у Міноборони заявили, що з 1 січня 2021 року відбудеться переведення усіх Збройних сил на харчування за каталогом.
106 військових частин, які забезпечені персоналом для приготування їжі, залишаються на каталозі, а 252 – додатково до закупівлі продуктів за каталогом закуповуватимуть послуги з приготування їжі.

Читайте також:
Солдатське меню у всіх військових частинах ЗСУ формуватимуть за каталогом

МОУ проводить опитування про харчування військових в інста-сторіз із радянським доменом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна