З 1 січня 2021 року всі ЗСУ перейдуть на харчування за каталогом, – Міноборони

 

З 1 січня 2021 року передбачається переведення усіх Збройних сил на харчування за каталогом. 106 військових частин, які забезпечені персоналом для приготування їжі, залишаються на каталозі, а 252 — додатково до закупівлі продуктів за каталогом закуповуватимуть послуги з приготування їжі.

Про це в середу, 11 листопада, заступник міністра оборони Ігор Халімон під час брифінгу щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців Збройних сил України.

За його словами, для тотального переходу на каталог є певні ускладнення, викликані дефіцитом штатної кількості персоналу для приготування та організації процесу харчування. Зокрема, це потребуватиме додаткового введення у ЗС України близько 3 800 посад.

Для вирішення цього питання Міноборони ініціювало низку варіантів розв’язання проблеми:

  • законодавче збільшення чисельності складу Збройних сил України;
  • можливість децентралізованої закупівлі послуг за територіальним принципом на місцях, щоб командир військової частини мав змогу звернутися за послугою із приготування їжі до суб’єкта підприємницької діяльності чи компанії, яка знаходиться у одній локації з військовою частиною.

“Ці ініціативи Міністерства оборони не були підтримані. Тому діємо за наступним принципом. Ті 106 військових частин, які забезпечені особовим складом для приготування їжі, залишаються повноцінно на каталозі. А 252 військові частини, які не мають змоги самостійно приготувати собі їжу, додатково до поставки продуктів харчування за каталогом замовлятимуть послугу з приготування, роздачі страв та прибирання”, — пояснив посадовець.

Окремо він роз’яснив відмінність аутсорсингу формату 2021 року від того, що існує сьогодні.

“Продукти харчування поставлятимуться на військову частину за каталогом. Тобто, не якимось рішенням однієї посадової особи чи компанії, яка харчує. Умови будуть однаковими для всіх. Усі військові частини харчуватимуться за каталогом, відповідно до реформи, яка була запущена раніше”, — наголосив Ігор Халімон.

Нагадаємо, в березні 2017 року, стало відомо, що Збройні сили України за три роки мають перейти на нову систему харчування за каталогом продуктів.
Відповідно до цього рішення в Збройних Силах збільшено раціон харчування з 32 позицій до 406. Зокрема додано свіжі овочі та фрукти, та такі позиції як кава та ін.
Однак у лютому-березні 2020 року в системі військового харчування за аутсорсом сталася криза, яка була розв’язана рішенням Верховної Ради. При цьому всі бойові частини були вже переведені на каталог. Надалі керівництво зупинило перехід решти армії на харчування за каталогом.

Читайте також:
За каталогом харчуватимуться всі ЗСУ, так годуватимуть і аутсорсери, – МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна