На Хмельниччині від COVID-19 помер митрополит ПЦУ Антоній Махота

 

У Хмельницькому на 55-му році життя помер митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Православної церкви України Антоній (Махота).

Про смерть митрополита повідомив у вівторок, 23 березня, архієпископ Євстратій (Зоря) у ФБ.

“Сумна звістка прийшла з Хмельницького. На 55-му році життя сьогодні упокоївся митрополит Хмельницький і Кам‘янець-Подільський Антоній (Махота). Вічна пам‘ять владиці, Царство Небесне і вічний спокій!”, – написав він у фейсбуці.

Зі слів архімандрита Хмельницької єпархії Православної церкви України Даниїла Тарнавського, митрополит лікувався від пневмонії, спричиненої коронавірусною інфекцією.

Ховатимуть митрополита Антонія Махоту в обласному центрі. Час та дата поки невідомі.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин теж зреагував на смерть митрополита.

“Вічна Пам’ять, Владико! Ви були і будете справжнім Другом!”, – написав міський голова.

Висловив співчуття з приводу смерті і предстоятель ПЦУ Епіфаній.

“З великим сумом сприйняв звістку про упокоєння нашого співбрата митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського Антонія. Владика був відкритою й доброзичливою людиною, з молодого віку присвятивши своє життя служінню Богові та людям, проповіді й праці на ниві Христовій. Він стояв біля витоків відродження Кримської єпархії. Багато років він трудився у Хмельницькій єпархії та сприяв у цілому становленню помісної Української Православної Церкви”, – написав він у ФБ.

Владика Ан­то­ній (в ми­ру Ма­хо­та Вла­дис­лав Ва­сильович) на­ро­див­ся 8 лис­то­па­да 1966 року в селі Сла­ти­не Зо­ло­чівсь­ко­го району Хар­ківсь­кої об­ласті. От­ри­мав ви­щу ос­ві­ту в Хар­ківсь­кому по­лі­тех­нічно­му ін­сти­ту­ті.
27 травня 1991 року був висвячений у сан диякона архієпископом Житомирським і Овруцьким Іовом (Тивонюком) УПЦ (МП) . Того ж року був висвячений у священика та призначений настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці на Житомирщині.
У 1995 році перейшов до Української православної церкви Київського патріархату та був призначений настоятелем парафії святих Рівноапостольних князів Володимира і Ольги у Сімферополі.
18 липня 1996 року прийняв постриг у чернецтво з ім’ям Антоній.
21 липня 1996 року був висвячений у єпископа Сімферопольського і Кримського, а 29 жовтня 1997 року призначений єпископом Хмельницьким і Кам’янець-Подільським, керуючим Хмельницькою єпархією.
У 2004 році був піднесений у сан архієпископа, а в 2012 році – у сан митрополита.
15 грудня 2018 року разом із усіма іншими архієреями УПЦ КП взяв участь в Об’єднавчому соборі у храмі Святої Софії.
В об’єднаній помісній Православній Церкві України був заступником голови Синодальної Статутної комісії.

Читайте також:
Кошти, отримані на доставку Благодатного вогню, ПЦУ передала на боротьбу з коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна