“Стан відмінний”: у США вийшла на фінішну пряму підготовка українських екіпажів для двох нових “айлендів”

 

До 26 березня триває навчання у США двох українських екіпажів для патрульних катерів класу Island, які отримали назви “Фастів” і “Суми”. Після складання іспитів моряки отримають сертифікати й будуть готові повною мірою виконувати завдання на американських катерах після їх доставки в Україну.

Про це розповів журналісті “Укрінформу” Ярослав Довгопол у репортажі з бухти Арундел, що в передмісті Балтимора, штат Мериленд. Там дислокується військова база Сил берегової охорони США, і саме там перебувають бойові катери “Фастів” і “Суми” – “айленди”, які донедавна проходили службу в американській береговій охороні й носили імена островів.

“Їх та ще один корабель такого типу, який проходить відповідну підготовку, планують переправити в Україну пізніше цього року за програмою оборонної підтримки США. Зараз їх освоюють нові українські екіпажі, які керуватимуть ними вже у бойовій обстановці в операційних зонах Азово-Чорноморського регіону”, – ідеться в статті.

“Ці кораблі, звісно, не нові, але їхній стан відмінний”, – розповів командир одного з патрульних катерів старший лейтенант Сергій Щербина.

Він – один із тих українських моряків, кому у 2014 році разом із побратимами довелося виходити із Севастополя, захопленого російськими військами. Зараз Щербина разом із підлеглими проходить 10-тижневий курс тренування на “айлендах”.

Фотогалерея “Укрінформ”:

підготовка катерів Айленд - Фастів і Суми - у США_1 підготовка катерів Айленд - Фастів і Суми - у США_2 підготовка катерів Айленд - Фастів і Суми - у США_3 підготовка катерів Айленд - Фастів і Суми - у США_5 підготовка катерів Айленд - Фастів і Суми - у США_6
<
>

“Під час навчань ми відпрацьовували вправи як у пункті базування, так і в відкритому морі. Особовий склад виконував завдання, у тому числі на ходу та біля причальної стінки”, – розповів український морський офіцер.

Він пояснив: екіпажі навчалися на практиці реагувати на пожежі різних класів, затоплення різних приміщень корабля. Крім того, проводилися навчання зі швартування катерів, спуску малого човна – як на ходу, так і під час стоянки, постановку та зняття з якоря в різних умовах, у тому числі при потужному вітрі й високих хвилях.

За словами українського офіцера, “Фастів” і “Суми” (а їхні назви й номери – Р192 та Р193 – вже нанесені на борти) цілком ідентичні двом іншим катерам типу Island – Р190 “Слов’янськ” та Р191 “Старобільськ”, які американці передали ВМС ЗСУ у 2019 році та на яких Щербина проходив службу. “Цими катерами цілковито задоволений”, – підкреслив командир корабля.

Загалом на військовій базі берегової охорони США в Мериленді проходять навчання 32 українських моряки – по 16 членів екіпажу для кожного нового корабля.

Як розповіли військові, під час відбору головна увага приділялася знанню англійської мови, обов’язків та матеріальної частини, а також на бажанню служити на цих катерах.

Старший стерновий сигнальник Олексій Петриця зазначив: навчання інколи проходить у нестандартній формі, і це допомагає фіксувати в пам’яті основні моменти. “Ми всі підготовлені до методів боротьби за виживання. Але американці дуже на цьому наполягають, і ми вчилися виконувати всі вимоги за їхніми стандартами”, – зауважив український моряк.

Читайте також:
ВМСУ обрали для “айлендів” таки не радянську гармату, а американський Bushmaster, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна