В Україні знайшли важливі докази у справі про вбивство чеченського командира “перелицьованим” агентом ФСБ

 

Українські силовики виявили фотографії, які дозволяють установити справжню особу агента ФСБ “Вадима Соколова”, заарештованого в Берліні за вбивство грузина Зелімхана Хангошвілі у 2019 році. Виходить, що насправді це Вадим Красіков.

Про це повідомляє The Insider, який у спільному з Bellingcat та Der Spiegel розслідуванні дійшов висновку, що “Соколов” – вигадане ім’я для прикриття.

Зелімхан Хангошвілі був убитий в Берліні 23 серпня 2019 року пострілом у потилицю. Підозрюваного в убивстві затримали, ним виявився громадянин РФ, за документами – Вадим Соколов.
Колишній чеченський командир, грузин Хангошвілі воював проти російських військ на Північному Кавказі у 2001-2005 роках, багато років працював у Грузії та в Україні. Влада Росії оголосила його в розшук за звинуваченням у “тероризмі”.
До Німеччини Хангошвілі переїхав після того, як у 2015 році на нього в Грузії було вчинено черговий замах.

За даними джерел Der Spiegel, нові докази, знайдені в Харкові під час обшуку в будинку тещі Вадима Красікова, були передані правоохоронним органам Німеччини кілька днів тому. Видання отримало деякі документи та фотографії, серед них – свідоцтво про шлюб на ім’я Вадима Красікова.

На кольорових фотографіях його обличчя зображене в різних ракурсах, що дозволяє ідентифікувати особу надійніше, ніж під за допомогою чорно-білих світлин.

На одному з цих фото, де Красікова зазнімкували на пляжі в майці, видно велике татуювання на його лівому плечі. Воно повністю ідентичне татуюванню, сфотографованому поліцейськими на плечі т. зв. “Вадима Соколова”. У німецьких обвинувальних актах, а також у поліцейському досьє з описом арештованого “Соколова” згадується друге татуювання – змія на правій руці, його також частково видно на фото Красікова на пляжі.

Також журналісти знайшли нові докази, що кілер був пов’язаний із російськими спецслужбами. Адже ФСБ забезпечила дружину та доньку “Соколова” новими паспортами й відправила їх до Криму.

Журналісти ще раніше з’ясували, що протягом кількох місяців після вбивства Хангошвілі та арешту Красікова-“Соколова” з його телефона, що залишився в Росії, надходили дзвінки на певний номер, і цей зв’язок був особливо активним перед виїздом до Берліна. Журналісти припустили, що телефон Красікова після його від’їзду використовувала дружина. Це підтверджувалося даними геолокації, які показали, що він залишався в межах квартири та іноді пересувався синхронно з телефоном дружини.

6 грудня 2019 року було зафіксовано, як телефон Красікова рухався в напрямку аеропорту “Домодєдово”, й відтоді він відключився назавжди.

Журналісти припустили, що номер, з яким зв’язувався у Росії Вадим Красіков, міг належати одному з його керівників з групи “Вимпел” – Євгену Єрошкіну, колишньому високопосадовцю спецпризначення ФСБ.

Простеживши геолокацію, вони з’ясували, що і цей телефон тоді приїхав у “Домодєдово”, а пізніше того дня ввімкнувся у Сімферополі. Після аналізу рейсів між Домодєдовим і Сімферополем їх звузили до одного, орієнтуючись на час “зникнення” та “появи” телефону, який міг належати Єрошкіну.

Bellingcat зміг отримати список пасажирів рейсу. Серед них дійсно виявився Євген Єрошкін, а також жінка з донькою, чиї імена збігалися з іменами дружини та доньки Красікова, але прізвища відрізнялися. Збігалися також дні та місяць народження, але рік відрізнявся на один. Розслідувачі зазначають, що це типовий почерк ФСБ.

“Усе разом це вказує на те, що російська влада забезпечила для дружини та доньки кілера нові паспорти й доручили спецпризначенцю з ФСБ супроводжувати їх до Криму”, – пишуть розслідувачі.

Журналісти вважають, що нові дані, передані до Німеччини українськими правоохоронцями, можуть виявитися достатніми, щоб довести в суді, що “Вадима Соколова” не існує, а перед завданням РФ видала Вадиму Красікову підроблені документи, переказує “Укрінформ”.

Читайте також:
Меркель назвала причину висилки співробітників посольства РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна