Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса

доповнено

Київський апеляційний суд в п’ятницю, 19 березня, зняв заборону на розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

Про це автор повідомив у фейсбуці в п’ятницю, 19 березня.

“Слава Україні! Ми виграли справу”, – написав він.

Суд частково задовольнив апеляційну скаргу Вахтанга Кіпіані та видавництва “Віват” на рішення суду першої інстанції щодо заборони розповсюджувати книгу про Василя Стуса, передає УНІАН.

Колегія суддів скасувала майже всі заборони, накладені на книгу судом першої інстанції, крім однієї.

Суд визнав, що всі вимоги голови “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука, крім однієї, не підлягають задоволенню. А саме, це стосується факту щодо надання і погодження адвоката для Василя Стуса з радянським КДБ.

Всі інші обмеження та заборони, накладені судом першої інстанції, зокрема щодо розповсюдження накладу, конкретного переліку фраз із книги, скасовані.

Крім того, суд постановив частину судового збору, який був сплачений Кіпіані та видавництвом “Віват”, перекласти на Медведчука.

Нагадаємо, 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати тираж книги Кіпіані про Василя Стуса без дозволу народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя”, в минулому – призначений адвокат українського політв’язня.

Тоді суд визнав, що деякі фрази у книзі “порушують честь та гідність позивача”. Також із Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat стягнули 868 гривень на користь Медведчука.

Суд зобов’язав автора книги та видавництво “Віват” видалити з твору інформацію про голову політради партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука.

Зокрема, суд тоді визнав недостовірними та такими, що порушують особисті немайнові права Медведчука, кілька фраз з книги:

  • на сторінці 661 – “є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук”,
  • на сторінці 664 – “Медведчук на суді визнав, що всі злочини, нібито вчинені його підзахисним, заслуговують на покарання”,
  • на сторінці 664 – “він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати”,
  • на сторінці 7 – “розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук”,
  • на сторінці 663 – “шістка комуністичної системи адвокат Медведчук”,
  • на сторінці 664 – “злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи”.

Суд також заборонив поширювати інформацію, пов’язану з книгою, у ЗМІ, на радію, телебаченні та в інтернеті, а також використовувати інформацію, яка міститься у конкретних розділах книги та дозволяє ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа твору.

У решті позову Медведчука до Кіпіані та ТОВ “Віват” суд відмовив. Суд також відмовив у задоволенні позовних вимог до приватного підприємства “Юнісофт”. У вказаний законом термін на це рішення суду була подана апеляція.

У лютому 2021 року автор книжки “Справа Василя Стуса” Вахтанг Кіпіані і видавництво “Віват” заявили, що в разі винесення рішення Київським апеляційним судом на користь Віктора Медведчука, звернуться до Верховного Суду.

Також Кіпіані заявив, що звернувся до омбудсмена щодо позову Медведчука через книгу про Стуса.

Народний депутат від “ОПЗЖ”, в минулому – призначений адвокат українського політв’язня Василя Стуса Віктор Медведчук подав в суд на журналіста і історика Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року.

Читайте також:
До бази “Правотворець” включили суддю Заставенко, що заборонила книгу про Стуса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна