Суд звільнив з-під варти двох ексбійців “Торнадо” у справі бунту в Лук’янівському СІЗО

 

Шевченківський районний суд Києва звільнив з-під варти двох колишніх бійців нині розформованої спецроти Міністерства внутрішніх справ “Торнадо” Микиту Куста та Максима Глєбова.
Їх обвинувачують у справі щодо бунту засуджених у Лук’янівському СІЗО влітку 2018 року.

Таке рішення суд ухвалив у середу, 17 березня.

Обвинуваченим змінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Судді частково задовольнити клопотання прокурорів про продовження тримання під вартою. Водночас за клопотанням адвокатів про те, аби обвинувачених звільнили з-під варти та передали на поруки, відмовили.

“Найголовніше стратегічне рішення, що люди вийшли з в’язниці. Я тлумачу це як початок кінця цієї ганебної справи” – сказав у коментарі “Громадському” адвокат Руслан Сушко.

Максим Глєбов перебуватиме під цілодобовим арештом у Києві, а Микита Куст ㅡ у Боярці.

Раніше Шевченківський райсуд Києва звільнив з-під варти ще двох обвинувачених “торнадівців”: Анатолія Пламадялу та Бориса Гульчука.

Всього у справі 9 обвинувачених: 8 ексбійців “Торнадо” (Руслан Онищенко, Микола Цукур, Микита Куст, Данило Ляшук, Ілля Холод, Анатолій Пламадяла, Борис Гульчук та Максим Глєбов) — раніше засуджених вироком Оболонського районного суду Києва терміном від 5 до 11 років за насильство та катування — та один експрацівник Лук’янівського СІЗО Павло Бистрицький, який, за даними слідства, допомагав масовому заворушенню засуджених. Бистрицький наразі також перебуває під домашнім арештом.

Нагадаємо, у СІЗО на Лук’янівці 9 серпня 2018 року стався бунт ув’язнених колишніх бійців спецпідрозділу “Торнадо” після того, як до них прийшли з обшуками. Засуджені мали ножі й вибухівку.
Міністерство юстиції провело службове розслідування щодо працівників СІЗО, які допустили зустріч усіх екс-бійців “Торнадо” в одній камері, та щодо виявлення заборонених речей у них.

Через інцидент у Лук’янівському СІЗО порушили кримінальну справу за чотирма статтями.

Читайте також:
Після бунту “Торнадо” в Лук’янівському СІЗО замінили керівника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна