ВООЗ рекомендує продовжувати вакцинацію препаратом AstraZeneca

доповнено

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує продовжувати використання препарату AstraZeneca для вакцинації проти COVID-19.

Про це йдеться у заві ВООЗ, опублікованій на сайті організації в середу, 17 березня.

Експерти ВООЗ визнали, що доказів прямого зв’язку побічних ефектів після застосування вакцини, про які заявляла низка країн, із самою ін’єкцією немає.

Вакцинація проти COVID-19 не призведе до зменшення захворюваності та смертності від інших причин.

Відомо, що тромбоемболічні випадки трапляються часто, а венозна тромбоемболія є третім за поширеністю серцево-судинним захворюванням у світі.

“У рамках широкомасштабних кампаній вакцинації країни зазвичай повідомляють про потенційні побічні ефекти після імунізації. Це не обов’язково означає, що такі явища пов’язані із самою вакцинацією, хоча їх розслідування – це правильна практика. Це також показує, що система спостереження працює і що існують ефективні заходи контролю (над процесом вакцинації, – “Н”)”, – ідеться в заяві.

ВООЗ постійно контактує з Європейським агентством із лікарських засобів та регуляторними органами у всьому світі для отримання останньої інформації про безпеку вакцин COVID-19, а глобальний консультативний комітет ВООЗ з питань безпеки вакцин ретельно оцінює останні доступні дані про безпеку вакцини AstraZeneca. Після того, як цей огляд буде завершено, ВООЗ обіцяє негайно повідомити висновки громадськості.

“Сьогодні ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики, і рекомендує продовжувати щеплення”, – наголошують в заяві.

Нагадаємо, раніше понад 15 європейських держав призупинили використання шведсько-британської вакцини від Oxford/AstraZeneca для щеплення своїх громадян через ризик утворення тромбів.

Загалом цим препаратом були вакциновані вже близько 17 мільйонів людей, а випадки тромбоутворення виявлено у менш як 40 вакцинованих.

Читайте також:
Україна не планує зупиняти використання вакцини AstraZeneca, – Степанов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна