У парламенті Хорватії ініціювали декларацію про визнання Голодомору геноцидом

 

У парламент Хорватії внесли пропозицію визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це в четвер, 11 березня, повідомив у фейсбуці депутат Марко Міланович Літре.

“У світлі багатовікових зв’язків та дружби між українцями та хорватами фракція хорватських сувереністів подала, відповідно до парламентської процедури, за ініціативою української національної меншини, свій запит про ухвалення Декларації, що засуджує Голодомор як геноцид проти українського народу”, – написав він.

Літре наголосив, що ухваленням такого документа хорвати продемонстрували би свою солідарність з Україною та офіційно засудили злочин комуністичного режиму, внаслідок якого у 1932-1933 роках загинули щонайменше сім мільйонів українців.

“Не провалімо голосування за цю декларацію, тому що це одне з попереджень з історії для майбутніх поколінь – про те, що правами й свободами людей не можна знехтувати задля якихось нібито високих цілей”, – наголосив хорватський депутат.

Марко Міланович Літре був першим парламентарем, який з трибуни хорватського сабору засудив Голодомор в Україні 1932-1933 років і назвав його геноцидом українців.
Наступного дня, 28 листопада 2020 року, у День пам’яті жертв Голодомору, Літре спільно з українськими дипломатами долучився до жалобної акції біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Загребі.

Читайте також:
“Так їх у ямі двох і засипали землею, мертву і ще живу”: Мирослава Барчук спогадом бабусі закликала проростити “Зерна пам’яті”

Розкриті архіви онлайн: в УРСР розстріляли чиновників статистики, які показали втрати населення через Голодомор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна