700 років після смерті: італійські юристи хочуть переглянути вирок Данте Аліг’єрі

 

В Італії експерти-юристи прагнуть виправити судову помилку, через яку видатного поета епохи Відродження Данте Аліг’єрі вигнали з Флоренції.

Про це в п’ятницю, 12 березня, інформує “Європейська правда” з посиланням на  The Local.

Італійці називають Данте  “верховним поетом”. Він був висланий із рідної Флоренції в січні 1302 року внаслідок партійної ворожнечі між чорними і білими гвельфами.

“Наша мета полягає в тому, щоби зважаючи на нові докази, які можуть з’явитися, оцінити, чи можуть ці три вироки проти Данте бути предметом повторного розгляду або в ідеалі бути скасовані”, – заявив адвокат по кримінальних справах Алессандро Траверсі.

Для цього Траверсі запросив колег адвокатів, старших суддів та прокурорів, а також нащадків Данте та судді, який вигнав його з Флоренції, відновити справу на конференції 21 травня 2021 року.

Граф Сперелло ді Серего Аліг’єрі, астроном, що є прями нащадком  Данте, візьме участь у конференції разом із нащадком Канте де Габрієллі, судді, який заслав поета.

“Мені цікаво переглянути цю справу”, – сказав нащадок судді Антуан де Габріеллі. Але він додав, що не буде прагнути відстоювати позицію свого предка, що Данте винен.

Навіть якщо повномасштабний перегляд справи навряд чи здійсненний, враховуючи всі практичні та юридичні питання, Траверсі наголосив на значенні символічного жесту виправдання Данте, який “юридично кажучи, для міста Флоренція все ще є особою з кримінальним минулим”.

Окрім поетичної діяльності, Данте був політиком, який працював одним із дев’яти обраних правителів Флоренції у 1300 році. Саме цей пост спричинив його проблеми. Через партійну боротьбу владу захопили “чорні гвельфи”, а правителі з числа “білих гвельфів”, до яких належав Данте, були засуджені до вигнання.

Поет до кінця життя так і не повернувся до рідного міста.

Читайте також:
Всесвітній економічний форум видалив згадки про княгиню Ольгу як “російського монарха”

У Софії Київській виставлено унікальну 3D-голограму обличчя Ярослава Мудрого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна