“Ви глухі чи мразі?”: в Києві пікетують з’їзд суддів України. ФОТО

 

У Києві активісти влаштували акцію “Ні з’їзду суддівської нечесті”, пікетуючи XVIII з’їзд суддів України.

Акція відбувається у вівторок, 9 березня, біля “Президент-готелю”, де почався з’їзд суддів, передає “Новинарня“.

На з’їзд приїхали 300 делегатів, які мають обрати чотирьох членів Вищої ради правосуддя і суддю Конституційного Суду.

Учасники акції (а їх близько двох сотень) закликають не проводити з’їзд суддів до зміни правил добору членів ВРП і КС. За словами організаторів акції, саме недосконала процедура призначення членів цих органів призвела до конституційної кризи, зробила можливим винесення свавільного вироку Сергію Стерненку та інші політичні ув’язнення в Україні.

Фото: Богдана Лиховій, Новинарня

Люди тримають плакати “Імітація судової реформи”, “Політв’язням – волю”, “Аваков – чорт”, “Ви глухі чи мразі?”, фотографії ув’язнених громадського діяча Сергія Стерненка і військового Андрія Антоненка “Ріффмастера”, обвинуваченого у “справі Шеремета”, тощо.

Активісти вимагають справедливого правосуддя для Стерненка, Антоненка та інших незаконно ув’язнених.

Фото: Богдана Лиховій, Новинарня

Вхід до готелю оточила поліція. Для учасників з’їзду поліцейські створили коридор, є окремий вхід, щоб судді не стикалися з представниками громадськості.

Фото: Богдана Лиховій, Новинарня

“Україна – єдина країна Європи, де судді ховаються за спини поліції. В усіх інших країнах повага до них така велика, що вони без проблем самі ідуть, куди їм потрібно, і їм аплодують. Ось це “гарний” приклад українських суддів”, – сказав присутній на акції голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, якого цитує Gazeta.ua.

Фото: Богдана Лиховій, Новинарня

Фото: Богдана Лиховій, Новинарня

“Якби Вища рада правосуддя було нормальною, то не було б проблеми з ОАСК, з вироками Стерненку, Антоненку. Проблема у суддях, які обирають таке ВРП і двох президентах з двома Верховними Радами, які це не змінили. Навіть якщо ухвалять законопроєкт у слабкій редакції, який подав Зеленський, це вже би зробило трошки ВРП кращою. Саме тому спішать обрати членів ВРП до голосування за закон. Як працює судова мафія? Діюча ВРП одноголосно не дає відсторонити або арештувати голову ОАСК Вовка. І та ж ВРП карає суддю Антикорупційного суду, який дав дозвіл на обшук в ОАСКу”, – додав Шабунін.

“Вирок Сергію Стерненку – чергова ілюстрація того, що справедливого правосуддя в Україні немає. Недоброчесний суддя Попревич, який виніс незаконний вирок Стерненку, залишається на посаді тільки через “кришування” Вищої ради правосуддя. Проблема – у процедурі добору членів ВРП, яка і дозволила недоброчесним суддям захопити судову владу”, – коментує Катерина Бутко, активістка Автомайдану.

Співорганізатори підкреслюють, що повноцінний перезапуск ВРП можливий винятково на новому прозорому конкурсі за вирішальної ролі міжнародних експертів.

Подібні проблеми експерти вбачають і у процедурі призначенні суддів Конституційного Суду.

“Згідно з Конституцією, судді Конституційного Суду мають добиратись за конкурсною процедурою, на якій мають перевіряти їх доброчесність та професійність, проте фактично так не відбувається. Отак без конкурсу сьогодні хочуть призначити ще одного залежного суддю, а це ще більше підірве довіру цієї інституції”, – вважає Степан Берко, адвокаційний менеджер Фундації Dejure.

Організатори акції наголошують, що вимушені продовжувати протест, оскільки влада так і не відреагувала на вимоги попередньої маніфестації на Банковій та під Генеральною прокуратурою, а законопроєкт №5068 щодо Вищої ради правосуддя, поданий президентом Зеленським, не здатний очистити ВРП від недоброчесних членів.

Читайте також:
Посли G7 закликали з’їзд суддів України відкласти призначення до ВРП і КС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна