У Туреччині оголосили вироки у справі про вбивство російського посла Карлова

 

Суд в Анкарі виніс вироки обвинуваченим у кримінальній справі про вбивство посла Росії в Туреччині Андрія Карлова, яке було вчинене 19 грудня 2016 року.

Як передає BBC, у справі проходило 28 підозрюваних. П’ятеро фігурантів справи отримали довічні ув’язнення (причому двом присудили по два довічні терміни), а шість обвинувачених були виправдані.

Серед обвинувачених були політичні опоненти президента Реджепа Таїпа Ердогана (деякі заочно), а також журналіст і фотограф, на виставці робіт якого застрелили Карлова.

За версією прокуратури, за організацією злочину нібито стоїть турецький проповідник і філософ Фетхуллах Гюлен, що живе у США, та члени його організації FETO. Гюлен, якого називають головним політичним опонентом нинішньої влади Туреччини тв особисто президента Ердогана, обвинувачення в причетності до вбивства Карлова відкидає.

Із 28 підозрюваних дев’ять осіб судили заочно – вони перебувають за межами Туреччини. Їхні справи, зокрема й Гюлена, виділили в окреме провадження. Розгляд щодо них продовжиться пізніше.

Найбільші терміни отримали:

  • Програміст Шахін Сегют – два довічні терміни ув’язнення.
    За версією слідства, він був куратором і наставником поліцейського Алтинташа, який убив Карлова. Його дружина Айше отримала дев’ять років в’язниці.
  • Саліх Йилмаз – поліцейський, товариш по службі Алтинташа – довічний термін.
  • Колишній співробітник спецслужб Туреччини Вехбі Кюршад Акалин, а також колишній військовий розвідник Хусейн Кетудже, засуджені до довічного ув’язнення і ще 15 років тюремного ув’язнення.
    Суд погодився з доводами обвинувачення про те, нібито саме Акалин надав гюленістам інформацію про Алтинташа, щоб вони змогли завербувати його і підготувати до вбивства. А Кетюдже нібито збирав інформацію, чи мав Карлов охорону, де він буває, і передавав ці відомості гюленістам.
  • Серджан Башар – співробітник поліції, товариш по службі та сусід по квартирі Алтинташа – дев’ять років ув’язнення.
  • Фотограф Мустафа Тимур Озкан – три роки і дев’ять місяців ув’язнення. Саме його роботи були представлені на виставці “Росія від Калінінграда до Камчатки очима мандрівника”, в ході відкриття якої був застрелений посол Карлов.
  • Хайреддін Айдинбаш – журналіст, який кілька разів організовував фотовиставки разом з Озканом – 10 років.
  • Безпосередній виконавець Мевлют Алтинташ, убитий поліцією після атентату, – два довічні.

Усі засуджені заперечують свою провину. Акалін на суді заявив, що він і інші підозрювані дали свідчення під тортурами.

Прокуратура вважає, що вбивця посла Карлова Алтинташ був “гюленістом” та отримав завдання впроваджуватися в інші групи (в тому числі в кола радикальних ісламістів) під виглядом звичайного громадянина.

Суд у справі про вбивство посла Карлова тривав два роки. У підсумку судді прийшли до того ж висновку, до якого президент Туреччини Ердоган прийшов протягом 48 годин після трагедії: нібито вбити Карлова хотіли прихильники Гюлена, щоб зашкодити розвитку відносин Росії й Туреччини.

“При цьому всі ці ниточки, що ведуть від Алтинташа до радикальних ісламістів, або взагалі не розслідувалися, або привертали набагато менше уваги слідчих, ніж контакти Алтинташа з людьми, які могли бути пов’язані з прихильниками Гюлена”, – зауважує ВВС.

Російське МЗС висловило задоволення вердиктом турецького суду: “Віддаємо належне тому, що турецьке правосуддя піддало рішучого осуду цей терористичний акт, жертвою якого став видатний російський дипломат. Констатуємо, що розвиток двосторонніх зв’язків в останні роки дає підстави вважати, що вони пройшли це важке, в повному розумінні слова безпрецедентне випробування”.

Як відомо, посол РФ в Туреччині Андрій Карлов був убитий 19 грудня 2016 року під час його виступу на відкритті виставки “Росія очима турків”. Замах безпосередньо вчинив 22-річний Мевлют Мерт Алтинташ – співробітник спецвідділу поліції, який перебував в той день у відпустці.
Після кількох пострілів у спину російського дипломата стрілець висловив свою позицію вигуками: “Це помста за Алеппо, за Сирію! Ми вмираємо там, ти помреш тут!” та “Аллах акбар!” Алтинташ був убитий спецпризначенцями через більш як пів години після замаху на посла.

Читайте також:
У вбивстві посла РФ Карлова звинуватили турецького філософа та проповідника Гюлена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна