Росіяни, можливо, готують на Донбасі військову провокацію, щоб ввести “миротворців”, – Гармаш

 

Представник Донецької області України в ТКГ журналіст Сергій Гармаш припускає, що Росія готує на Донбасі військову провокацію як привід для введення в ОРДЛО “російських миротворців”.

Про це він написав 9 березня на своїй сторінці у фейсбуці, коментуючи повідомлення Східної правозахисної групи про те, що окупаційні сили РФ в ОРДЛО готуються до бойових дій.

“Росіяни готують на Донбасі військову провокацію, яка може стати приводом для введення в ОРДЛО «російських миротворців». Боячись, що провокація може викликати контрнаступ ЗСУ – готуються до оборони. Мета провокації та введення «миротворців» – створити на Донбасі нову реальність, яка зробить невигідні для Росії німецько-французькі «пропозиції по кластеру» вже неактуальними і дозволить законсервувати конфлікт за абхазьким зразком (із «громадянами РФ» на лінії розмежування)”, – написав журналіст, висловлюючи власне бачення.

“На його думку, росіяни націлені на Донбасі на “переформатування регіону фактично на військову базу РФ під виглядом знелюднених «ДНР/ЛНР» і можливості відновлення військових дій в будь-який потрібний для Москви момент”.

“Якщо сценарій з приєднанням України до «ДНР-ЛНР» не виходить, а геополітичний фон стає несприятливим – Москва починає грати в довгу… Тому важливо відрізнити провокацію від наступу, правильно оцінювати дії супротивника і реагувати адекватно, не даючи приводу для введення «миротворців»”, – попереджає Гармаш.

Водночас він зазначив, що не побачив у переліку дій окупантів, озвучених правозахисниками СПГ, заходів суто наступального характеру.

“Я, звісно, не військовий, проте підвезення будматеріалів для зміцнення позицій, навчання і підготовка до мобілізації резерву – це, ймовірніше, підготовка до оборони, а не до наступу. Завезення з Росії ПММ і боєприпасів – теж не безперечна ознака наступу. Тому варіантів три. Або в Москві знають про те, про що не знаємо ми, і справді готуються до наступу ЗСУ. Або на підґрунті рішень РНБО з Медведчуком і його телеканалами вони залякали самі себе і готуються, що Зеленський піде ще далі. Або ж вони дійсно готують провокацію (в якій уже заздалегідь звинуватили Україну) і готують оборонні рубежі на випадок успішної реакції з боку ООС”.

Підготовка провокації, з погляду Гармаша, ймовірна з урахуванням двох фактів.

“Перший – інформація про зусилля Росії, спрямовані на реалізацію ідеї про введення на Донбас російських миротворців, озвучена буквально тиждень тому. І другий – завершення німцями і французами, в рамках Н4, роботи над «пропозиціями по кластерах», про які 5 березня заявив Андрій Єрмак. Дослівно: «Готова пропозиція наших німецьких і французьких партнерів щодо кластерів, або, я б так сказав, логічних кроків, на базі яких можна створити дорожню карту припинення війни. Це проговорено. І ми чекаємо на відповідь від Російської Федерації”.

Він відзначив, що Москві, на відміну від Києва, про ці “кластери” відомо вже принаймні місяць.

“Ось Москва й відповідає:

  • вустами Гризлова звинуватила Україну “в провокуванні ескалації конфлікту на Донбасі” (тобто, не саме в ескалації, а в її провокуванні – це як попередження, що ескалація буде, але винна в ній заздалегідь Україна);
  • готує громадську думку, роздмухуючи військову антиукраїнську істерію в окупаційних і російських ЗМІ;
  • активізувала ремонти своїх позицій на передку і будівництво другої лінії оборони;
  • почала підготовку до мобілізації місцевих і своїх “добровольчих” військових резервів;
  • розпочала пропаганду ідеї введення “російських миротворців” на Донбас у міжнародних організаціях, і підготовку до відповідної пропагандистської кампанії в ЗМІ”.

На одном из каналов задали вопрос, “что думают в ТКГ по поводу опубликованной сегодня информации Восточной…

Опубліковано Sergiy Garmash Вівторок, 9 березня 2021 р.

Читайте також:
Україна дзеркально відповість на російську активність на фронті, – Кравчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна