Держекоінспекція перевірила ґрунт на лінії розмежування на вміст радіації через загрозу забруднення в ОРДО

 

Показники вмісту радіаційних речовин у ґрунті на лінії розмежування в Донецькій області перебувають в межах норми.

Про це в четвер, 4 березня, повідомила пресслужба Держекоінспекції.

“У рамках досудового розслідування за фактом припинення відливу води з шахти “Юний комунар” Донецької області було призначено екологічну експертизу, під час якої Держекоінспекція дослідила вміст радіаційних речовин у ґрунті на лінії розмежування. Значення показників перебувають в межах норми”, – сказав голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За його словами, спільно з Донецьким обласним лабораторним центром МОЗ було здійснено відбір ґрунтів для вимірювання концентрації низки радіоактивних речовин.

Під час дослідження було встановлено такі показники вмісту радію-226: на території с. Новолуганське – 11+-4 Бк/кг, у Торецьку – 16+5 Бк/кг, Авдіївці – 27+-6 Бк/кг, а також у заплаві річки Кальміус у Маріуполі – 17+-4. Загалом всі результати лабораторних вимірювань – в межах норми.

“Зокрема йдеться про шахту “Юний комунар” у місті Бунге на Донеччині. Ще в 1979 році там здійснили контрольований ядерний вибух, аби знизити вірогідність раптових викидів метану. З того часу шахту затоплює ґрунтовими водами і є ризик потрапляння радіації у водоносні горизонти. Щоб убезпечити від цього, з шахти постійно викачували воду”, – пояснив Мальований.

Кілька років тому такі роботи були зупинені, адже шахта опинилась на тимчасово окупованій території і необхідні дії для утримання об’єкту в належному стані не проводились.

Бойовики не пускають на об’єкт ні українських фахівців, ні представників міжнародних організацій.

Нагадаємо раніше екологи повідомляли, що радіоактивні елементи з цієї шахти, “мігруючи через підземні горизонти, можуть потрапити в Сіверський Донець, який тече територією України і завершує свою течію на півдні Російської Федерації в Ростовській області”.

Читайте також:
“Радіація проникає в горизонти питної води”: Кравчук в ООН застеріг про екологічну катастрофу на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна