“Радіація проникає в горизонти питної води”: Кравчук в ООН застеріг про екологічну катастрофу на Донбасі

 

Тимчасово окупований Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи через радіоактивні викиди, оскільки в шахті “Юнком” поблизу тимчасово окупованого Єнакієвого, в якій проводили ядерний вибух, не відкачують воду.

Про це під час виступу на Раді безпеки ООН в четвер, 11 лютого, сказав перший президент України, глава Української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук. 

“Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. І не тільки у зв’язку із забрудненням повітря і грунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів. Хочу нагадати, що в 1979 році на території шахти “Юнком”, яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянським урядом було проведено ядерний вибух. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапила на поверхню і в грунтові води”, – сказав Леонід Кравчук, якого цитує пресцентр УкрТКГ.

Він зазначив, що майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод.

“Радіація вже проникає в горизонти питної води. Крім того, внаслідок російської агресії, МАГАТЕ не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал”, – додав Кравчук.

Нагадаємо раніше екологи зауважували, що радіоактивні елементи з цієї шахти, “мігруючи через підземні горизонти, можуть потрапити в Сіверський Донець, який тече територією України і завершує свою течію саме на півдні Російської Федерації в Ростовській області”.

Як інформувала “Новинарня“, Рада Безпеки ООН провела засідання у зв’язку із шестиріччям підписання комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.

Читайте також:
Кравчук в ООН: Росія використовує Донбас і Крим як свій військовий форпост

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна