Екологи попереджають про загрозу радіоактивного забруднення в ОРДО

 

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко заявила, що шахта “Юнком”, розташована на непідконтрольній території Донеччини, може представляти радіоактивну загрозу для Донбасу і півдня Російської Федерації.

“В Росію можуть потрапити радіоактивні елементи, але причиною тому – рішення російських окупантів, які припинили відкачування шахтних вод на шахті” Юнком”, – написала вона в блозі на сайті “Обозреватель”.

Як пояснила Тимочко, за Радянського Союзу ця шахта була експериментальною. У ній був проведений експериментальний ядерний вибух, а пізніше ядерний об’єкт був законсервований.

“Шахта” Юнком” перебувала під дуже ретельною увагою українських природоохоронних служб всі роки незалежності. Незважаючи на серйозні економічні витрати, шахтні води з “Юнкома” весь час відкачували. Але минулого року окупаційна влада ухвалила рішення про припинення відкачки вод із шахти”, – повідомила екологиня.

Тому “радіоактивні елементи, мігруючи через підземні горизонти, можуть потрапити в Сіверський Донець, який тече територією України і завершує свою течію саме на півдні Російської Федерації в Ростовській області”.

Як писала “Новинарня“, Україна і НАТО до 2023 року продовжили співпрацю з ліквідації могильників радіовідходів.

Читайте також:
Уряд дозволив використовувати металургійні відходи при будівництві доріг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна