Україна і НАТО до 2023 року продовжили співпрацю з ліквідації могильників радіовідходів

 

Україна і НАТО до 2023 року продовжили співпрацю по програмі ліквідації щодо перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства України з управління зоною відчуження.

“Під час засідання Комісії з координації євроатлантичної інтеграції України за участі заступниці Генсекретаря НАТО Беттіни Каденбах представники уряду України та Альянсу обговорили стан та перспективи розвитку відносин з НАТО”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, ДАЗВ вже має досвід співпраці з Альянсом. У 2017 році ліквідували могильник на Житомирщині.

“Наразі триває другий такий проект – на об’єкті “Цибулеве” на Кіроградщині – і заплановано третій – у смт Делятин на Івано-Франківщині“, – зазначив голова ДАЗВ Володимир Фещенко.

За його словами, реалізація таких проєктів – це не лише мінімізація негативного впливу на навколишнє середовище, а й значний внесок у розвиток сучасної науки.

“Такі прагнення знайшли відображення у Річній національній програмі, згідно з якою до 2023 року “продовжено реалізацію проектів у рамках Трастового фонду НАТО щодо перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР”. Це дозволить покращити загальну екологічну ситуацію в країні та уникнути ризиків, пов’язаних із неналежним захороненням таких видів відходів”, – йдеться в повідомленні.

Як писала “Новинарня“, у Києві в фізико-хімічній лабораторії стався викид радіації.

Читайте також:
Чиновники “Укргазвидобування” привласнювали кошти під час утилізації небезпечних відходів, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна